Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Koláčky s brusinkovou náplní

Křehoučké koláčky s pikantním vnitřkem, které jsme vybrali na obálku, musely zůstat nedotčené, dokud fotka s nimi nebyla úplně dokonalá. Všichni jsme kolem nich kroužili, a když se ukázalo, že jsou koláčky volné, vrhli jsme se na ně jako supi. Jsou totiž vážně boží! 

Vydání: 2016/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 12 kousků
Doba přípravy: Do hodiny
+ odpočinutí těsta
PT20M
Pečení 0:20
Cukroví

Ingredience

    • 220g másla, ztuhlého a na kostičky
    • 300g hladké mouky
    • 100g třtinového cukru
    • 1 vejce + 1 vejce, prošlehané, na potření
    • mléko na rozředění podle potřeby
    • moučkový cukr na pocukrování

    NA NÁPLŇ

    • 60ml suchého červeného nebo červeného portského vína
    • 75g třtinového cukru
    • 300g čerstvých brusinek
    • 100g zlatých rozinek
    • 80g sušených brusinek 
    • 1 lžička mleté skořice
    • 1 lžička sušeného zázvoru
    • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
    • 1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku
    • 2 malé mandarinky, nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva
    • 60ml višňové pálenky
    • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
    • 2 lžíce medu 

Příprava jídla

1 Máslo, mouku, cukr a vejce dejte do robotu s noži a pomocí pulzů propracovávejte, dokud těsto nezačne hrudkovatět. Pokud je těsto příliš tuhé, přilijte trochu mléka. Těsto pak vyklopte na vál posypaný moukou a vytvarujte z něj silnější váleček. Odkrojte z něj 1/3 a obě části zabalte do potravinářské fólie. Dejte alespoň na 30 minut vychladit do lednice.

2 Na náplň: Víno a cukr dejte do hrnce a na mírném plameni zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Poté přisypte brusinky a přiveďte k varu. Přidejte koření, rozinky, sušené brusinky a kůru i šťávu z mandarinek. Vařte asi 20 minut, větší kusy brusinek trochu pomačkejte vařečkou nebo šťouchadlem na brambory. Pak odstavte z plotny a nechte zlehka zchladnout. Potom vmíchejte pálenku, vanilku a med. Nechte zcela vychladnout.

3 Větší část těsta rozdělte na 12 kousků (každý o váze cca 40g) a každý trochu rozválejte. Prsty vtlačte těsto do 12 formiček na muffiny. Přesahující okraje seřízněte nožem a dejte na 30 minut vychladit do lednice. Případný zbytek těsta zabalte do fólie a také vložte do lednice.

4 Troubu předehřejte na 220°C. Připravené košíčky naplňte brusinkovou směsí. Zbylou menší část těsta vyválejte a vykrojte z něj pomocí vykrajovátka či sklenice 12 koleček stejně velkých, jako je horní část muffinových formiček. Ze středu koleček vykrojte srdíčka nebo hvězdičky. Spodní stranu kolečka potřete kolem dokola rozšlehaným vejcem a přitiskněte je na vršek koláčku. Spoj pečlivě uzavřete. Povrch koláčků potřete zbylým vejcem.

5 Vložte do trouby a pečte 20 minut, nebo dokud není těsto krásně zlaté a náplň nezačne bublat ven otvorem. Nechte chladnout 15 minut, poté koláčky vyndejte z formy. Na závěr pocukrujte moučkovým cukrem. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Linecké záviny

Linecké s mákem

Marcipánové rohlíčky s čokoládou

Koule Egg nog

Medovníčky

Dortletky

34 úžasných vánočních sladkostí

reklama

Komentáře

Obrazek uzivatele
Dobrý den. Jak vysoké formičky muffin je vhodné použít pro tyto koláčky? Na fotu vypadají hodně nízké až placaté (podobné lineckému pečivu). Děkuji M.K.
Obrazek uzivatele
Dobrý den, Míšo, na fotce koláčky "klamou tělem". Byly pečené v klasickém dvanáctidůlkovém plechu na muffiny. Jejich výška je tedy zhruba 2,5-3 cm :-)! Přejeme krásný den, Apetit

Přidat komentář