Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Koláčky štěstí

Zapečená věštba – zkuste si na oslavu příchodu čínského nového roku upéct koláčky štěstí. Vymýšlení vzkazů je stejně zábavné jako jejich předčítání!

Vydání: 2018/2
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 10–12 koláčků
Doba přípravy: Do 10 minut
PT12M
Pečení 0:12
Cukroví Čínská

Ingredience

    • 2 velké bílky (60 ml)
    • 60 ml smetany na šlehání (33%)
    • 110 g krupicového cukru
    • špetka soli
    • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
    • 1/2 lžičky mandlového extraktu (lze vynechat)
    • 5 lžic rozpuštěného másla, mírně zchladlého
    • 65 g hladké mouky, prosáté
    • černá sezamová semínka na posypání

Příprava jídla

1 Do mísy nalijte bílky a smetanu a prošlehejte. Přidejte cukr, sůl, oba extrakty a šlehejte ručním šlehačem 1–2 minuty, aby se směs dobře promíchala. Pak přilijte rozpuštěné máslo a přisypávejte mouku, šlehejte – stačí tak, aby se rozpustily hrudky mouky. Těsto by mělo být hladké a tekuté, ne však úplně řídké.

2 Troubu rozehřejte na 170 °C a plech vyložte pečicím papírem. Lžící naberte trošku těsta a na plechu jej rozetřete do tvaru tenké placičky o průměru cca 8cm. (Opakujte 2x, maximálně 3x, po upečení je totiž nutné placičky tvarovat, dokud jsou ještě horké.)

3 Připravené placičky posypte sezamem a pečte 10–12 minut – měly by zezlátnout na okrajích. Pak vyjměte z trouby, placičku z plechu zvedněte paletovacím nožem nebo obracečkou a umístěte na pracovní plochu. Do středu položte papírek se vzkazem nebo věštbou tak, aby z každé strany trčel ven. Zvedněte dva protilehlé konce a pár vteřin je tiskněte k sobě, posléze zajistěte stiskem téměř po celém okraji, aby vznikl půlkruh. Ponechte jen dvě volná ‚ouška‘ s lístečkem po straně. Pracujte rychle, jinak těsto ztratí pružnost! Pak koláčky ohněte ve středu, jde to třeba přes okraj prázdného hrnku. Hotový koláček nechte zcela vychladnout a ztvrdnout např. v muffinové formě, která pomůže ještě teplému těstu udržet tvar. Pečivo uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě, aby nezvlhlo. Spotřebujte do 5 dnů.

NĚCO NAVÍC

Na pečení koláčků můžete využít i kornoutkovač. Lžíci těsta (bez sezamu) umístěte do kornoutkovače, zavřete a opečte. Pak vložte lísteček a tvarujte podle výše popsaného postupu.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jedinečné menu pro čínský nový rok!

Přidat komentář