Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kořeněný dort s kandovanou pomerančovou kůrou

Krásný dort ozdobený zářivou korunou z kandované pomerančové kůry bude hvězdou každé oslavy.

Vydání: 2018/1
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 dort
Doba přípravy: Do hodiny
+ kandování
PT25M
Pečení 0:25
Dort

Ingredience

    • 2 vejce, žloutky a bílky oddělené špetka soli
    • 125 g másla, změklého
    • 120 g krupicového cukru
    • 30 g tekutého medu
    • 2 lžičky vanilkového extraktu
    • 300 g hladké mouky
    • 6 g kypřicího prášku (1/2 sáčku)
    • 7 g jedlé sody (1/2 sáčku)
    • 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku
    • 1 lžička mleté skořice
    • 250 ml podmáslí
    • 1 lžíce strouhané pomerančové kůry 
    • 1 sklenice pomerančové marmelády 
    • 1 lžíce rumu (tuzemáku)

    NA POMERANČOVOU KŮRU

    • 8 středně velkých pomerančů
    • 550 g krupicového cukru

    NA KRÉM

    • 250 g mascarpone
    • 250 g krémového sýra (Philadelphia, Fénix, Goldessa...)
    • 250 ml smetany ke šlehání (33%)
    • 2 lžíce moučkového cukru (nebo více)

Příprava jídla

1 Na pomerančovou kůru: Pomocí malého ostrého nože oloupejte pomeranče (vnitřky pomerančů snězte nebo z nich vylisujte šťávu na pití). Odstraňte bílou vrstvu. Kůru nakrájejte na 4mm proužky. Do hrnce vlijte 1 litr vody a přiveďte ji k varu. Vhoďte kůru a vařte 8–10 minut nebo do změknutí. Slijte a nechte okapat. Do menšího rendlíku vlijte 375 ml vody, přidejte 330 g cukru a přiveďte k varu. Vsypte povařenou kůru a vařte 15–18 minut, nebo dokud kůra nezprůhlední. Slijte, rozprostřete na mřížku a nechte 2 hodiny schnout. Kůra by měla být pevná a suchá. Pak prohoďte ve zbytku cukru. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží až 2 týdny.

2 Troubu předehřejte na 180°C a 2 malé dortové formy (o průměru 16-18 cm) vyložte pečicím papírem. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh a odložte ho stranou. Ze žloutků, másla, krupicového cukru, medu a vanilkového extraktu vyšlehejte pěnu. Mouku, prášek do pečiva, sodu a koření prosejte přes síto, abyste odstranili případ- né hrudky. Do žloutkové pěny po částech zašlehejte podmáslí, moučnou směs a strouhanou pomerančovou kůru. Nakonec jemně, ale důkladně pomocí stěrky zapracujte sníh. Těsto rozdělte do forem, povrch uhlaďte a pečte asi 25 minut. Propečení otestujte zapíchnutím špejle do středu. Pokud je po vytažení suchá, je upečeno. Nechte vychladnout ve formě. Je-li třeba, seřízněte korpusy do roviny a pak oba vodorovně prokrojte.

3 Na krém vyšlehejte mascarpone se sýrem a smetanou do nadýchaného pevného krému. Oslaďte moučkovým cukrem.

4 Na talíř či podložku položte spodní díl jednoho korpusu, potřete marmeládou smíchanou s rumem a pak krémem. Postup dvakrát zopakujte a jako vršek použijte obrácený spodní díl druhého korpusu, který je krásně rovný – přiklopte ho a celý dort potřete krémem. Ozdobte kandovanou pomerančovou kůrou.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Klementinkové crème brûlée

Grepový francouzský toust

Citronové muffiny s mákem a mandlemi

Mandlovo-pomerančový koláč

Přidat komentář