Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kořeněný tažín

Ragú s vánočním kořením se po krátkých přípravách bude vařit skoro samo. A navíc jím hravě nakrmíte i armádu hostů!

Vydání: 2016/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 8 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT1H30M
Vaření 1:30
Maso

Ingredience

    • 2kg hovězí kližky nebo jehněčí plece, nakrájené na kostky
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • olivový nebo slunečnicový olej podle potřeby
    • 3 střední cibule, na tenké klínky
    • 4 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
    • 4 lžičky mletého římského kmínu
    • 4 lžičky mletého koriandru
    • 1 lžička chilli koření (nebo podle chuti)
    • 1 lžička mleté kurkumy
    • pořádná špetka mletého šafránu
    • 2 svitky skořice
    • 2 nakládané citrony, okapané a nakrájené na klínky (koupíte v obchodech s arabskými potravinami)
    • 300g sušených meruněk, propláchnutých
    • 250g sušených datlí, propláchnutých a odpeckovaných
    • 2 lžičky růžové vody (nemusí být)
    • 25g kukuřičného škrobu
    • malý svazek koriandru, lístky nakrájené nahrubo
    • 100g pistáciových oříšků se skořápkou, vyloupaných
    • kuskus nebo rýže k podávání 

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160°C. Maso osolte a opepřete. V litinovém kastrolu rozehřejte 1 lžíci oleje a po částech opékejte maso ze všech stran dozlatova. Maso vždy vyjměte a odložte. S každou další dávkou přidejte podle potřeby lžíci oleje.

2 V uvolněném kastrolu rozehřejte zbývající olej a na středním plameni v něm opékejte cibuli 5 minut, až začne zlátnout. Přidejte česnek, římský kmín, koriandr, chilli, kurkumu, trochu pepře a 1 lžičku mořské soli. Míchejte 1 minutu. Vraťte maso a přilijte 1,5 litru vody, přidejte šafrán, skořici a nakládané citrony. Přiveďte k varu, občas zamíchejte. Přiklopte a duste v troubě 1 hodinu.

3 Vyjměte kastrol z trouby a vmíchejte meruňky a datle, přiklopte, vraťte do trouby a pečte dalších zhruba 30 minut nebo déle, až je maso i sušené ovoce velmi měkké.

4 Přendejte na sporák a dochuťte. Smíchejte škrob s růžovou vodou a 3 lžícemi studené vody a vmíchejte do tažínu. Vařte na malém ohni další minutu do zhoustnutí. Před podáváním posypte nasekanými pistáciemi a koriandrem. Podávejte s kuskusem nebo s rýží. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Těstoviny zapečené se směsí sýrů

Kroupová polévka se slaninou a žampiony

Bulgurový tabbouleh s kadeřávkem

Tvarohová štóla s brusinkami

Jablečný punč s proseccem

reklama

Přidat komentář