Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Košarí

Základ košarí do Egypta přivezli indičtí vojáci v uniformách britského impéria. Vařili si rýži s čočkou, což bylo v podstatě kičrí. Egypťané pokrm pojali po svém a dnes považují košarí za národní jídlo. „Košarí způsobuje komplex všem egyptským hospodyním – jako typické pouliční jídlo je totiž nejlepší, když se vaří ve velkém množství. Evropané ale jistě ocení i chuť jeho domácí verze,“ prozrazuje Mohamed Hassan, od kterého jsme recept získali.

Vydání: 2017/9
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT40M
Vaření 0:40

Ingredience

    • 250 g sušené cizrny, předem namočené na minimálně 12 hodin
    • sůl a čerstvě mletý černý pepř
    • 1 malá cibule, přepůlená
    • 1 velká cibule, nakrájená na kolečka
    • 5 lžic slunečnicového oleje
    • 2 lžíce tenkých polévkových nudliček
    • 250 g rýže (nejlépe krátkozrnné)
    • 250 g čočky
    • 500 ml zeleninového vývaru
    • 250 g těstovin (my jsme použili špagety)

    NA RAJČATOVOU OMÁČKU

    • 2x 400 g konzerva drcených rajčat
    • 1 červená chilli paprička
    • 2 lžíce rajčatového protlaku
    • 2 lžíce česneku utřeného s trochou soli
    • 2 lžičky mletého koriandru
    • 1 lžíce slunečnicového oleje
    • 1 lžíce jablečného octa

Příprava jídla

1 Cizrnu uvařte se lžičkou soli a menší cibulí doměkka, slijte, ale část cizrnové vody uchovejte (viz Něco navíc). Uvařenou cizrnu pak také odložte stranou.

2 V malém rendlíčku na 4 lžících oleje smažte kolečka z velké cibule se lžičkou soli dozlatova a dokřupava. Pak ji vyndejte děrovanou lžící na papírovou utěrku a zbavte přebytečného tuku. Do horkého oleje vložte polévkové nudličky a smažte, dokud nezezlátnou. Potom olej i s nudličkami přemístěte do většího kastrolu, přisypte rýži a čočku, promíchejte a přilijte vývar. Přiveďte k varu a nechte zakryté vařit, dokud není rýže a čočka měkká.

3 Mezitím připravte omáčku. Rajčata rozmixujte, přidejte k nim nasekanou chilli papričku, protlak, 1 lžíci česneku se solí, 1 lžičku mletého koriandru a nechte na mírném ohni 20 minut probublávat. Na malé pánvičce na lžíci oleje opečte zbylý utřený česnek a zbytek mletého koriandru. Když se koření rozvoní, přidejte lžíci octa a vlijte do rajčatové omáčky. Omáčku udržujte v teple.

4 Uvařte těstoviny al dente, vodu slijte a do těstovin vmíchejte poslední lžíci oleje a čerstvě mletý pepř.

5 Na talíře dejte vždy vrstvu rýže s čočkou, pak těstoviny a trochu rajčatové omáčky, nakonec cizrnu a smaženou cibuli. Zbylá rajčatová omáčka se servíruje v misce vedle a dávkuje se podle chuti.

NĚCO NAVÍC
Egypťané k pokrmu servírují ještě omáčku da’a, jež vznikne krátkým povařením trošky odložené cizrnové vody s 5 utřenými stroužky česneku, solí, po 1/2 lžičce mletého koriandru a mletého římského kmínu, s mletým chilli podle chuti a 1 lžící jablečného octa.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jordánské plněné vinné listy s rajskou omáčkou a jehněčími kotletkami

Jeruzalémský hummus, pasta schug a marocká mrkev

Přidat komentář