
Košarí
Základ košarí do Egypta přivezli indičtí vojáci v uniformách britského impéria. Vařili si rýži s čočkou, což bylo v podstatě kičrí. Egypťané pokrm pojali po svém a dnes považují košarí za národní jídlo. „Košarí způsobuje komplex všem egyptským hospodyním – jako typické pouliční jídlo je totiž nejlepší, když se vaří ve velkém množství. Evropané ale jistě ocení i chuť jeho domácí verze,“ prozrazuje Mohamed Hassan, od kterého jsme recept získali.
Ingredience
- 250 g sušené cizrny, předem namočené na minimálně 12 hodin
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 1 malá cibule, přepůlená
- 1 velká cibule, nakrájená na kolečka
- 5 lžic slunečnicového oleje
- 2 lžíce tenkých polévkových nudliček
- 250 g rýže (nejlépe krátkozrnné)
- 250 g čočky
- 500 ml zeleninového vývaru
- 250 g těstovin (my jsme použili špagety)
- 2x 400 g konzerva drcených rajčat
- 1 červená chilli paprička
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce česneku utřeného s trochou soli
- 2 lžičky mletého koriandru
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžíce jablečného octa
NA RAJČATOVOU OMÁČKU
Příprava jídla
1 Cizrnu uvařte se lžičkou soli a menší cibulí doměkka, slijte, ale část cizrnové vody uchovejte (viz Něco navíc). Uvařenou cizrnu pak také odložte stranou.
2 V malém rendlíčku na 4 lžících oleje smažte kolečka z velké cibule se lžičkou soli dozlatova a dokřupava. Pak ji vyndejte děrovanou lžící na papírovou utěrku a zbavte přebytečného tuku. Do horkého oleje vložte polévkové nudličky a smažte, dokud nezezlátnou. Potom olej i s nudličkami přemístěte do většího kastrolu, přisypte rýži a čočku, promíchejte a přilijte vývar. Přiveďte k varu a nechte zakryté vařit, dokud není rýže a čočka měkká.
3 Mezitím připravte omáčku. Rajčata rozmixujte, přidejte k nim nasekanou chilli papričku, protlak, 1 lžíci česneku se solí, 1 lžičku mletého koriandru a nechte na mírném ohni 20 minut probublávat. Na malé pánvičce na lžíci oleje opečte zbylý utřený česnek a zbytek mletého koriandru. Když se koření rozvoní, přidejte lžíci octa a vlijte do rajčatové omáčky. Omáčku udržujte v teple.
4 Uvařte těstoviny al dente, vodu slijte a do těstovin vmíchejte poslední lžíci oleje a čerstvě mletý pepř.
5 Na talíře dejte vždy vrstvu rýže s čočkou, pak těstoviny a trochu rajčatové omáčky, nakonec cizrnu a smaženou cibuli. Zbylá rajčatová omáčka se servíruje v misce vedle a dávkuje se podle chuti.
NĚCO NAVÍC
Egypťané k pokrmu servírují ještě omáčku da’a, jež vznikne krátkým povařením trošky odložené cizrnové vody s 5 utřenými stroužky česneku, solí, po 1/2 lžičce mletého koriandru a mletého římského kmínu, s mletým chilli podle chuti a 1 lžící jablečného octa.
Přidat komentář