Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Koule Egg nog

Egg nog je americká obdoba našeho vaječného koňaku. I proto nás recept na tyhle nepečené kuličky tolik zaujal! Doporučujeme použít domácí piškot, třeba odřezky z dortu, koláče či rolády, které vám zbyly. A nešetřit alkoholem! 

Vydání: 2016/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na cca 30 koulí
Doba přípravy: Do hodiny
+ chlazení a mražení
P
Cukroví

Ingredience

    • 125ml smetany ke šlehání (33%)
    • 500g bílé čokolády, rozlámané
    • 60ml brandy nebo rumu (tuzemáku)
    • 1/4 lžičky skořice
    • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
    • 200 g piškotu (nejlépe domácího), nahrubo rozdrobeného 

Příprava jídla

1 Smetanu vlijte do menšího hrnce a přiveďte k varu. Polovinu čokolády vsypte do misky, zalijte horkou smetanou a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí (pokud se čokoláda rozpouští pomalu, můžete proces urychlit nad vodní lázní). Vmíchejte brandy.

2 Skořici a muškátový ořech promíchejte. Piškot vsypte do mixéru, přilijte rozpuštěnou čokoládu, polovinu směsi skořice a muškátového oříšku a pulzy promíchávejte, dokud se vše nespojí v jednolitou hmotu. Směs přendejte do mísy a dejte na 2–3 hodiny chladit do lednice.

3 Z vychlazené směsi odkrajujte lžičkou kousky, tvarujte je do stejně velkých kuliček a skládejte na podložku vyloženou pečicím papírem. Hotové kuličky dejte alespoň na 30 minut do mrazáku, aby zmrzly.

4 Zbylou čokoládu dejte do misky a nechte nad vodní lázní rozpustit.

5 Do každé kuličky zapíchněte párátko a namočte ji v rozpuštěné čokoládě tak, aby byla čokoládou celá obalená. Nechte stéct přebytečnou čokoládu (kuličkou otáčejte, tak čokoláda utvoří rovnoměrnou vrstvu) a poté zapíchněte do podložky – nejlépe se na to hodí kus polystyrenu. Nechte zcela ztuhnout, poté párátka odstraňte. Posypte zbylým kořením. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Linecké záviny

Koláčky s brusinkovou náplní

Linecké s mákem

Marcipánové rohlíčky s čokoládou

Medovníčky

Dortletky

34 úžasných vánočních sladkostí

reklama

Přidat komentář