Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Krémová houbová polévka

Chuť hub jsme vypíchli pomocí vína a tymiánu a opečená šunka dokonalé dílo završila.

Vydání: 2013/9
Autor:
Hodnocení:
9 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT25M
Vaření 0:25
Polévka Francouzská

Ingredience

    • 500 g směsi lesních hub
    • 1 lžíce olivového oleje
    • 2 lžíce másla + 2 lžíce na dokončení
    • 1 stroužek česneku, nakrájený nadrobno 
    • 1 pórek, nakrájený na plátky
    • 1 lžička tymiánových lístků + na ozdobení 
    • 1 lžíce hladké mouky
    • 750 ml drůbežího vývaru
    • 100 ml bílého vína
    • 250 ml smetany ke šlehání
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 4 plátky prosciutta nebo jiné sušené šunky, nakrájené na nudličky

     

Příprava jídla

1 Očistěte houby a 100 g těch nejhezčích dejte stranou. Zbylé houby nakrájejte na plátky. V hrnci na směsi olivového oleje a másla zvolna opékejte česnek a pórek asi 5 minut. Přidejte houby a tymián, zvyšte plamen a míchejte dalších 5 minut. 

2 Zaprašte moukou a míchejte ještě minutu. Zalijte vývarem a vínem a dobře rozmíchejte. Za stálého míchání přiveďte k varu. Ztlumte a za občasného míchání nechte na mírném ohni bublat asi 15 minut, až budou houby úplně měkké.

3 Vypněte a rozmixujte dohladka. Vraťte na oheň a přilijte smetanu. Osolte a opepřete podle chuti a už jen prohřejte.

4 Mezitím pěkné odložené houby nakrájejte na úhledné kousky. Na 2 lžících rozehřátého másla je zprudka opékejte spolu se sušenou šunkou 3–5 minut dozlatova. Polévku rozdělte do misek a doplňte opečenou houbovo-šunkovou směsí. Ozdobte tymiánem a podávejte.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Smažené houby s česnekovou majonézou

Pissaladière s liškami a černými olivami

Kuře s rajčaty, slaninou a houbami

Hříbky na česneku po italsku

Vepřové medailonky s houbami a jablky

20x houby na všechny způsoby

50 polévek na zahřátí

Přidat komentář