Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Krémová okurková polévka s krevetami

Ideální osvěžující pokrm pro horké letní dny. Navíc ho snadno přizpůsobíte potřebám vegetariánů.

Vydání: 2016/7
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 2-3 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
+ chlazení
PT5M
Opékání 0:05
Polévka

Ingredience

    • 1 velká okurka hadovka, oloupaná a zbavená semen, nakrájená na cca 3cm kousky
    • 1 zralé (tmavé) avokádo, vypeckované a oloupané, nakrájené na cca 3cm kousky
    • 1 jarní cibulka, nasekaná + k podávání 
    • po hrstce nahrubo nasekaného čerstvého koriandru, máty a bazalky + navíc k podávání
    • 250 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru
    • 125 ml řeckého jogurtu nebo zakysané smetany
    • 1 lžička najemno nastrouhané limetové kůry
    • 2 lžíce limetové šťávy
    • vločková mořská sůl (asi 1/4 lžičky)
    • čerstvě mletý pepř podle chuti
    • 150 g pěkných nepředvařených vyloupaných krevet k podávání
    • panenský olivový olej na opečení krevet a na pokapání (nemusí být)

Příprava jídla

1 V robotu či mixéru rozmixujte nahrubo okurku s avokádem, jarní cibulkou, koriandrem a mátou. Pak přidejte bazalku a zbývající suroviny až po sůl a pepř a rozmixujte dohladka. Dejte chladit na 4–6 hodin.

2 Před podáváním ozdobte krevetami opečenými na pánvi dorůžova, olivovým olejem a bylinkami a/nebo jarní cibulkou.

 

ZKUSTE TAKÉ...

Tarator

PŘÍPRAVA 10 MINUT + CHLAZENÍ ■ PRO 4–6 OSOB ■ VELMI SNADNÉ

  • 1 velká okurka (polní či hadovka)
  • 1kg bílého jogurtu
  • 2 stroužky česneku, podrcené
  • mořská sůl a pepř (může být i bílý)
  • 1–2 lžíce panenského olivového oleje
  • 2 hrsti sekaných vlašských ořechů
  • 4 lžíce nasekaného čerstvého kopru a/nebo máty
  • led a chlebové placky k podávání

1 Okurku nakrájejte, jak je vám libo. Promíchejte ji s prošlehaným jogurtem, podle chuti naředěným pramenitou vodou, česnekem a dochuťte solí a pepřem. Dejte vychladit. Před podáváním polévku pokropte olejem a posypejte ořechy i koprem či mátou. Podle chuti podávejte s ledem, doplněné opečenými chlebovými plackami. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Mražený jogurt s okurkou a bazalkou

Středomořský okurkový salát

Bramborový salát s dvojí okurkou a ryba ve vločkách

Okurkový salát nebo kimči

reklama

Přidat komentář