
Křepelky dušené na cibuli se šafránem a cizrnou
Senzační a jednoduchá úprava, ve které se jemné maso skvěle uplatní. Díky exotickému koření a cizrně dostane pokrm zajímavý orientální šmrnc.
Ingredience
- 5 šafránových nitek
- 60 ml olivového oleje
- 2 velké cibule, nakrájené na tenké plátky
- 4 stroužky česneku, na tenké plátky
- 1/2 lžičky semínek kardamomu, drcených
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 6 větších křepelek (à 180–200 g), kuchyňsky upravených (viz Něco navíc), svázané nohy
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 250 g cizrny z konzervy, scezené a propláchnuté
- 4 drobné mrkve, očištěné a nakrájené šikmo na silné plátky
- hrst lístků čerstvého oregana (lze nahradit 1/2 lžičkou sušeného)
- 8 snítek tymiánu
- 1 bobkový list
- 300 ml dobrého drůbežího vývaru
- 2 lžičky citronové šťávy
Příprava jídla
1 Šafrán nejdřív v malé pánvičce lehce opražte, stačí necelých 30 sekund. Pak podrťte v hmoždíři a v misce zalijte 60 ml vroucí vody. Nechte louhovat alespoň 1 hodinu (barva a aroma ještě zintenzivňuje po dalších 12 hodin).
2 Troubu předehřejte na 160 °C. V kastrolu vhodném do trouby na části oleje opékejte cibuli a česnek 8–10 minut dosklovita. Přidejte kardamom a sušené oregano a míchejte ještě minutu. Vyjměte z pánve a odložte.
3 Křepelky osolte a opepřete. Do uvolněného kastrolu přidejte zbylý olej a opékejte křepelky dočervena ze všech stran, trvá to asi 10–12 minut.
4 Do pánve vraťte cibuli, přidejte cizrnu, mrkev a zbylé bylinky a koření. Zalijte vývarem a 2–3 lžícemi šafránového nálevu (podle chuti). Přiveďte k varu, ztlumte , přiklopte a v troubě předehřáté na 160 °C duste 60–90 minut, až bude maso měkké.
5 Hotovou šťávu dochuťte pepřem a solí a přimíchejte citronovou šťávu. Ihned podávejte, nejlépe s křupavou bagetou.
NĚCO NAVÍC
- Ještě lepší je namočit 150 g suché cizrny přes noc do vody. Pak scedit a přidat spolu s mrkví. Krásně nasákne chutěmi z vypečené šťávy.
- Kuchyňskou úpravou se rozumí křepelka oškubaná, zbavená vnitřností, bez hlavy a pařátů. Dále očištěná a případně svázaná stehýnka a křidýlka podvléknutá dolů. Tedy kousek čistý a upravený tak, aby se s ním dalo okamžitě začít vařit.
Přidat komentář