Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Křepelky dušené na cibuli se šafránem a cizrnou

Senzační a jednoduchá úprava, ve které se jemné maso skvěle uplatní. Díky exotickému koření a cizrně dostane pokrm zajímavý orientální šmrnc.

Vydání: 2015/2
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT1H30M
Dušení 1:30
Středomořská

Ingredience

    • 5 šafránových nitek
    • 60 ml olivového oleje
    • 2 velké cibule, nakrájené na tenké plátky
    • 4 stroužky česneku, na tenké plátky
    • 1/2 lžičky semínek kardamomu, drcených
    • 1/2 lžičky sušeného oregana
    • 6 větších křepelek (à 180–200 g), kuchyňsky upravených (viz Něco navíc), svázané nohy
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 250 g cizrny z konzervy, scezené a propláchnuté
    • 4 drobné mrkve, očištěné a nakrájené šikmo na silné plátky
    • hrst lístků čerstvého oregana (lze nahradit 1/2 lžičkou sušeného)
    • 8 snítek tymiánu
    • 1 bobkový list
    • 300 ml dobrého drůbežího vývaru
    • 2 lžičky citronové šťávy

Příprava jídla

1 Šafrán nejdřív v malé pánvičce lehce opražte, stačí necelých 30 sekund. Pak podrťte v hmoždíři a v misce zalijte 60 ml vroucí vody. Nechte louhovat alespoň 1 hodinu (barva a aroma ještě zintenzivňuje po dalších 12 hodin). 

2 Troubu předehřejte na 160 °C. V kastrolu vhodném do trouby na části oleje opékejte cibuli a česnek 8–10 minut dosklovita. Přidejte kardamom a sušené oregano a míchejte ještě minutu. Vyjměte z pánve a odložte.

3 Křepelky osolte a opepřete. Do uvolněného kastrolu přidejte zbylý olej a opékejte křepelky dočervena ze všech stran, trvá to asi 10–12 minut.

4 Do pánve vraťte cibuli, přidejte cizrnu, mrkev a zbylé bylinky a koření. Zalijte vývarem a 2–3 lžícemi šafránového nálevu (podle chuti). Přiveďte k varu, ztlumte , přiklopte a v troubě předehřáté na 160 °C duste 60–90 minut, až bude maso měkké.

5 Hotovou šťávu dochuťte pepřem a solí a přimíchejte citronovou šťávu. Ihned podávejte, nejlépe s křupavou bagetou.

NĚCO NAVÍC

  • Ještě lepší je namočit 150 g suché cizrny přes noc do vody. Pak scedit a přidat spolu s mrkví. Krásně nasákne chutěmi z vypečené šťávy.
  • Kuchyňskou úpravou se rozumí křepelka oškubaná, zbavená vnitřností, bez hlavy a pařátů. Dále očištěná a případně svázaná stehýnka a křidýlka podvléknutá dolů. Tedy kousek čistý a upravený tak, aby se s ním dalo okamžitě začít vařit.

 

JAKÉ VYBRAT VÍNO

Sommeliér Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra​, doporučuje:

Křepelka má velmi jemné maso, proto i k tomuto pokrmu budeme vybírat jemné červené víno. Z odrůd pro výrobu červeného vína, které neobsahují příliš tříslovin, bych zvolil Modrý Portugal, Dornfelder a Blauburger.

Jemnost a sametovost těchto odrůd vyniká u vín v kvalitě pozdní sběr nebo výběr z hroznů. Můžeme vybírat ze starších ročníků, ale není problém snoubit pokrm i s vínem ročníku 2014 či mladším.

Blauburger je zajímavý ve znojemské podoblasti, Dornfelder vyniká na Mikulovsku v okolí Valtic a Modrý Portugal je doma všude na Moravě i v Čechách.

Více na www.wineofczechrepublic.cz

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Bažantí stehna se zelím a bramborovými knedlíčky

Lovecká sezona. 28 zvěřinových receptů

Nadivoko!

Zamilujte si luštěniny

reklama

Přidat komentář