OBCHOD

Krevetový "guláš"

Perlu kuchyně amerického jihu si zamilujete raz dva.

Vydání: 2015/8
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
Vaření 0:15
Polévka

Ingredience

    • 1-2 lžíce kreolského nebo cajunského koření (koupíte ho například na www.toppotraviny.cz – pracujte s ním opatrně, je opravdu hodně slané!)
    • 16–20 syrových krevet, vyloupaných a zbavených střívka
    • 60ml řepkového oleje neutrální chuti nebo olivového oleje
    • 4 stroužky česneku, nadrobno
    • 2 lžíce nadrobno nakrájených rozmarýnových lístků
    • 120ml polotmavého ležáku (nejlépe mnichovského typu – např. Bernard jantarový ležák)
    • 4–6 lžic pálivé omáčky (např. Tabasco)
    • 6 lžic worcesterské omáčky
    • 5 lžic čerstvé citronové šťávy
    • 175g studeného másla, nakrájeného na kostičky
    • bílá bageta nebo ciabatta k podávání

Příprava jídla

1 Na středním ohni rozehřejte velkou hlubší pánev. Mezitím promíchejte krevety s cajunským kořením a odložte.

2 V pánvi opékejte na oleji česnek asi 1 minutu, pak vsypte rozmarýn a napočítejte do tří. Potom vhoďte krevety, aby začaly růžovět – opékejte půl minuty. Krevety vyjměte a odložte stranou. Do pánve vlijte pivo, tabasco, worcester a citronovou šťávu a pořádně promíchejte. Za stálého míchání svařte dohusta (asi 7–8 minut).

3 Odstavte a po pár kouscích vešlehejte metlou máslo (omáčka bude houstnout). Do pánve vraťte krevety, dejte na střední oheň, promíchejte a 2–3 minuty prohřívejte. Podávejte v hlubších talířcích nebo mělkých miskách, se světlým pečivem. 

NÁKUPNÍ LEXIKON

  • MRAŽENÉ VS. CHLAZENÉ Pod názvem kreveta se může skrývat až 300 různých druhů korýšů. Nejčastěji jsou u nás ke koupi krevety chované v teplých mořích – rychle totiž rostou a jsou levnější. Vzhledem k náchylnosti korýšů ke zkáze jsou krevety vždy mražené či na moři hluboce zmrazené a pak rozmrazené (i když kupujete ty z chladicího pultu).
  • ŠEDIVÉ VS. RŮŽOVÉ Krevety (i vyloupané) mají zasyrova nepříliš vábnou šedavou barvu. Krásně zrůžoví až po tepelné úpravě.
  • LOUPANÉ VS. NELOUPANÉ V celku vypadají efektně, ale po vyloupání z krunýřků zbývá okolo poloviny váhy čistého masa. Krevety se navíc kazí od hlavy a pachuť chytají od střívka na hřbetě. Na váhovém úbytku se u mražených podílí i ledová krusta.
  • BEZPEČNOST NADE VŠE Nekupujte krevety, které nevoní, jsou oslizlé či mají podezřelé skvrny. Nikdy je nejezte syrové a vždy je spotřebujte co nejdříve po nákupu, mražené nevyjímaje. Často se doporučuje rozmrazovat je v chladničce tak, aby neležely v odtávající vodě. Rychlejší možnost: mísa se studenou vodou anebo osolená ledová voda. 
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Linguine s krevetami a česnekovým máslem

Krevetové smaženky

Mátovo-limetovo-medová marináda s krevetami

Letní fazolový salát s krevetovými špízy

Přidat komentář