Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Křupavé prstíky s kozím sýrem a mátou

Jarní závitky po evropsku!

Vydání: 2014/6
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 10 kousků
Doba přípravy: Do 30 minut
PT6M
Smažení 0:06
Chuťovka

Ingredience

    • 2 jablka
    • 200 g suchého/drobivého kozího sýra (crottin de Chavignol nebo ‚váleček‘)
    • 1 svazek čerstvé máty
    • panenský olivový olej
    • 1 balení těsta filo
    • troška hladké mouky smíchaná s vodou do řídké kašičky
    • olej na smažení/fritování

Příprava jídla

1 Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na asi půlcentimetrové kostičky. Sýr rozdrobte nebo nakrájejte nadrobno. Omyjte, osušte a nakrájejte či nastříhejte mátu. Vše promíchejte v misce s trochou olivového oleje.

2 Z plátů těsta filo nakrájejte 10 čtverců o straně 15 cm. Asi 3 cm od jednoho okraje dejte vždy lžíci připravené směsi. Boční strany přehněte přes náplň, pak srolujte a šev přichyťte trochou moučné kašičky.

3 Olej (ve fritéze nebo v pánvi) rozehřejte na 190°C. Závitky smažte asi 3 minuty, pak je osušte na papírových utěrkách.

JAKÉ VYBRAT VÍNO

Sommeliér Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra​, doporučuje:

U tohoto pokrmu bude dominovat chuť kozího sýra a máty a podle toho je také nutné vybírat víno. Doporučuji bílá vína především odrůd Pálava a Sauvignon, ideálně ze znojemské vinařské podoblasti, kde se jim velmi dobře daří.

Volil bych spíše vína suchá, maximálně vína polosuchá se svěží kyselinkou, nejlépe z ročníků 2013 a 2014. U Pálavy sáhněte po kabinetu nebo pozdním sběru, u Sauvignonu taktéž, s doplněním o vína v kvalitě VOC.

Více na www.wineofczechrepublic.cz

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kuřecí řízky s bazalkou

Kuřecí placičky s bazalkou

Hovězí maso po asijsku s mátou a koriandrem

Mátová granita

Kořeněné bílé fazole s klobásou a koriandrem

Obrácené koláčky s mrkví a koriandrem

reklama

Přidat komentář