Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Křupavý ořechový koláč

Těsto je lehké, náplň fantasticky šťavnatá, postup zajímavý = zapíše se vám do sbírky receptů i do paměti výrazným písmem! 

Vydání: 2007/10
Autor:
Hodnocení:
28 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na cca 10 řezů
Doba přípravy: Do hodiny
PT35M
Pečení 0:35
Koláč

Ingredience

    • 150 g másla + na vymazání formy strouhanka na vysypání formy
    • 180 g hladké mouky
    • 100 g moučkového cukru
    • 1 žloutek

    NA NÁDIVKU

    • 3 žloutky
    • 1 vejce
    • 180 g krupicového cukru
    • 180 g mletých vlašských ořechů
    • sníh ze 4 bílků 

Příprava jídla

1 Rozevírací dortovou formu vymastěte a důkladně vysypte jemnou strouhankou. Máslo rozehřejte, nechte zchladnout a pak smíchejte s ostatními surovinami na těsto. Rychle vypracujte váleček a nechte asi půl hodiny v chladu.

2 Dvěma třetinami těsta vyložte dortovou formu (i po stěnách), zbytek zatím uložte na mrazák. Při vykládání formy můžete z válečku odkrajovat kolečka, klást je těsně vedle sebe a vymačkat.

3 Smíchejte všechny suroviny na nádivku a rozetřete ji do vyložené formy. Třetinou těsta z mrazáku na hrubém struhadle postrouhejte rovnoměrně povrch dortu po celé ploše.

4 Koláč pomalu pečte nejméně půl hodiny při 180 °C. Pak vyzkoušejte špejlí, zda je těsto už propečené. 

KŘEHKÉ TĚSTO. Toto těsto potřebuje vychladit a poté rychle zpracovat; vyplatí se krájet ho na kolečka a ta vytlačovat do formy (viz bod 2). Ještě lepší je koláč druhý den, až se rozleží. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kapustové karbanátky

Bramborová buchta s mandlemi

Kuře na jeřabinách

Přidat komentář