Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kukuřičný kuřecí řízek se zelím a pastinákovými bramborami

Šťavnaté kuřecí maso zabalené v křupavém kabátku je absolutní sázkou na jistotu. Tyhle řízky budou zbožňovat děti i dospělí!

Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
P
Vaření 0:35 + smažení
Kuře

Ingredience

    • 4 kuřecí prsa, bez kůže
    • 1 lžíce kukuřičného škrobu
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2 velká vejce, prošlehaná
    • 2 hrnky kukuřičných vloček, nasekaných (nikoli drcených!) v kuchyňském robotu
    • 2 lžíce olivového oleje

    NA PASTINÁKOVÉ BRAMBORY

    • 4 střední brambory, oloupané a nakrájené na kostky
    • 1 pastinák, oloupaný a nakrájený na kostky
    • 1/2 hrnku mléka nebo smetany na vaření (12%)
    • nasekaná pažitka nebo petrželka na posypání

    NA ZELNÝ SALÁT

    • 1 malé mladé červené zelí (viz Něco navíc), nakrouhané najemno
    • 1 mrkev, oloupaná a nastrouhaná nahrubo
    • 2 lžíce nasekané čerstvé pažitky
    • 2 lžičky destilovaného vinného octa nebo citronové šťávy
    • 1/2 lžičky krupicového cukru
    • 1/2 hrnku mléka

Příprava jídla

1 Brambory a pastinák zalijte v rendlíku vodou, aby byly těsně ponořené. Osolte, přiveďte k varu a vařte asi 25 minut, dokud nebude všechno měkké. Slijte, vmíchejte mléko, dochuťte solí a pepřem, posypte bylinkami a udržujte v teple do doby podávání.

2 Zelí, mrkev, pažitku, ocet, cukr, 1/4 lžičky soli a pepře a 1/2 hrnku mléka promíchejte v míse a odložte.

3 Předehřejte troubu na 210°C. Kuřecí prsa posypte směsí kukuřičného škrobu, 1/2 lžičky soli a 1/4 lžičky pepře. Potom je smočte ve vejcích a obalte v nasekaných kukuřičných vločkách. Litinovou pánev vhodnou do trouby rozpalte, vlijte na ni rovnoměrně olej a opečte řízky z obou stran 1–2 minuty. Potom vložte do rozpálené trouby a pečte cca 7 minut, dokud nebude maso pevné na dotek. Podávejte nakrájené na proužky, se zelným salátem a pastinákovými bramborami.

NĚCO NAVÍC
Syrové zelí je zdravé a krásně křupavé, musí být ale opravdu mladé, pokud máte starší hlávku, bude zelí tuhé. Jestli je nechcete spařit horkou vodou a pak vychladit, můžete nakrouhané zelí s trochou soli důkladně pomačkat rukama nebo potlouct třeba válečkem na nudle či hladkou stranou paličky na maso. Pak ho nechte chvilku odležet a můžete zpracovat do salátu.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Česnekový vepřový řízek s bylinkovou krustičkou

Kuřecí řízek se šalvějí a podmáslovými špeclemi

Hovězí křenový řízek s irskou kapustovo-bramborovou kaší

Telecí řízek s quinoou, bylinkovým máslem a celerovou remuládou

Japonský vepřový řízek s kari omáčkou

Přidat komentář