Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Biryani s kuřetem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 23
Do 75 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3738 kcal
Bílkoviny 135 g
Sacharidy 474 g
Tuky 136 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Chtěli jsme návštěvníkům 7. Apetit pikniku nabídnout něco z tradiční indické kuchyně. Můj přítel Abhijeet Sawanni je z Indie, před několika lety se přistěhoval do Prahy a pracuje tu jako kuchař,“ prozradila Markéta Jahnová. Úžasné biryani Abhijeeta a Markéty jste mohli ochutnat u stánku Dillí6. A teď si recept na indické biryani můžete vyzkoušet i u vás doma.

 

Suroviny

rýže basmati 450 g
rostlinný olej 5 PL
kardamom 4 tobolky
zelený
kardamom 2 tobolky
černý
skořice 1 svitek
badyán 2 hvězdičky
fenyklová semínka 2 ČL
římský kmín 1 ČL
střední, na kostičky
česnek 6 stroužků
nadrobno
zázvor (čerstvý) 25 g
nadrobno
středně velká, na kostičky
kuře 400 g
směs prsních a stehenních řízků, na kostky
římský kmín 2 ČL
mletý
koriandr mletý 2 ČL
garam masala 2 ČL
sůl
máta
čerstvá, podle chuti
koriandr čerstvý
čerstvý, podle chuti
ghí 2 PL
přepuštěné máslo (nemusí být)

Postup

1

Rýži namočte alespoň na hodinu do studené vody.

2

V hrnci rozpalte na středním plameni olej, vsypte všechno celé koření až po kmín a opékejte, dokud se nerozvoní. Vsypte cibuli, česnek a zázvor a opékejte, až cibule zhnědne. Nakonec přidejte rajčata a vše vařte 10 minut. Základ je uvařený, když rajčata změknou a olej se začne usazovat na povrchu. Základ by měl být hustý a mít konzistenci pasty.

3

Do základu vložte kuřecí kousky, přisypte zbylé koření a za častého míchání duste pod pokličkou zhruba 10–20 minut.

4

Mezitím slijte namočenou rýži a uvařte ji v dostatečném množství vody. Osolte podle chuti.

5

Když je kuře uvařené, vmíchejte do směsi jogurt, nadrobno nakrájenou čerstvou mátu a koriandr, na závěr můžete vmíchat ghí.

6

Uvařenou rýži smíchejte s kuřecím masem a omáčkou a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Biryani lze podávat s jogurtovo-okurkovou rajtou, s čatní anebo s chilli pastou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/8

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč