Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kuřecí biryani

„Chtěli jsme návštěvníkům 7. Apetit pikniku nabídnout něco z tradiční indické kuchyně. Můj přítel Abhijeet Sawanni je z Indie, před několika lety se přistěhoval do Prahy a pracuje tu jako kuchař,“ prozradila Markéta Jahnová. Úžasné biryani Abhijeeta a Markéty jste mohli ochutnat u stánku Dillí6.

Vydání: 2017/8
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 10 minut
+ namáčení
PT1H
Vaření 1:00
Kuře Indická

Ingredience

    • 450 g rýže basmati
    • 5 lžic rostlinného oleje
    • 4 tobolky zeleného kardamomu
    • 2 tobolky černého kardamomu
    • 1 svitek skořice
    • 2 hvězdičky badyánu
    • 2 lžičky semen fenyklu
    • 1 lžička kmínu
    • 5 středních cibulí, na kostičky
    • 6 stroužků česneku, nadrobno
    • 25 g čerstvého zázvoru, nadrobno
    • 5 středních rajčat, na kostičky
    • 400 g kuřecího masa (směs prsních a stehenních řízků), na kostky
    • 1,5 lžičky mleté kurkumy
    • 2 lžičky mletého římského kmínu
    • 2 lžičky mletého koriandru
    • 2 lžičky koření garam masala
    • sůl
    • 80 g bílého jogurtu
    • čerstvá máta a koriandr podle chuti 
    • 2 lžíce přepuštěného másla ghí (nemusí být) 

Příprava jídla

1 Rýži namočte alespoň na hodinu do studené vody.

2 V hrnci rozpalte na středním plameni olej, vsypte všechno celé koření až po kmín a opékejte, dokud se nerozvoní. Vsypte cibuli, česnek a zázvor a opékejte, až cibule zhnědne. Nakonec přidejte rajčata a vše vařte 10 minut. Základ je uvařený, když rajčata změknou a olej se začne usazovat na povrchu. Základ by měl být hustý a mít konzistenci pasty.

3 Do základu vložte kuřecí kousky, přisypte zbylé koření a za častého míchání duste pod pokličkou zhruba 10–20 minut.

4 Mezitím slijte namočenou rýži a uvařte ji v dostatečném množství vody. Osolte podle chuti.

5 Když je kuře uvařené, vmíchejte do směsi jogurt, nadrobno nakrájenou čerstvou mátu a koriandr, na závěr můžete vmíchat ghí.

6 Uvařenou rýži smíchejte s kuřecím masem a omáčkou a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Biryani lze podávat s jogurtovo-okurkovou rajtou, s čatní anebo s chilli pastou.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pečená brambora s čedarovým dipem se slaninou a cibulkou

Maracujové marshmallow

Čokoládové tartaletky s makronkami

Makový koláč

Přidat komentář