
Kuřecí pilaf se sušeným ovocem a ořechy
Sušeného ovoce můžete přidat i méně, záleží na tom, jak moc si libujete v kombinaci sladké chuti a masa, a také kolik zbytků se vám v kuchyni sešlo.
Ingredience
- 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
- 1 stroužek česneku, nakrájený nadrobno
- 50 g másla, nakrájeného na plátky
- 270 g dlouhozrnné rýže (může být i basmati nebo jasmínová)
- 300 ml jablečného moštu nebo džusu
- 400 ml drůbežího vývaru
- 3/4 lžičky sušeného rozmarýnu (nebo 1/2 lžíce nasekaných lístků čerstvého)
- 1 lžička sušeného tymiánu (nebo 1 lžíce lístků čerstvého)
- cca 3/4 lžičky soli
- cca 1/2 lžičky mletého pepře
- zhruba 100 g směsi sušeného ovoce (brusinky, rozinky, meruňky...), podle potřeby spařeného nebo propláchnutého
- cca 100 g vlašských ořechů nebo směsi ořechů, nasekaných
- 1–2 červená jablka (podle velikosti), zbavená jádřinců a nakrájená na kostičky
- čerstvá petrželka na ozdobení
- 100 g meruňkového či jiného zbylého džemu nebo pomerančové marmelády
- 2,5 lžíce dijonské hořčice
- 1/2 lžičky česnekového prášku
- 1/2 lžičky perníkového koření (nebo i víc, podle chuti)
- 1/4 lžičky mleté sladké papriky
- 3/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky mletého pepře
- 1 kg kuřecích stehenních řízků bez kůže
- olej ve spreji (nemusí být)
NA KUŘE
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 200°C. Vezměte zapékací nádobu o rozměrech zhruba 22 x 33 cm, nasypte do ní cibuli a česnek, poklaďte máslem, vložte do trouby na 15 minut (občas zkontrolujte, směs se nesmí spálit, maximálně má zezlátnout), pak vyjměte.
2 Promíchejte všechny přísady na kuře až po mletý pepř a obraťte v nich kuřecí řízky, aby byly ze všech stran obalené. Zbývající ochucený džem uchovejte.
3 Do zapékací nádoby přidejte rýži, vlijte jablečný mošt i vývar, ochuťte rozmarýnem, tymiánem, podle chuti osolte a opepřete. Promíchejte. Přidejte sušené ovoce a ořechy. Promíchejte. Navrch posaďte kuřecí díly, měly by být částečně potopené. Zakryjte alobalem. Pečte 20 minut.
4 Sejměte alobal – nejspíš bude v nádobě ještě zbývat dost tekutiny. Kuře potřete odloženým ochuceným džemem a podle chuti postříkejte olejem ve spreji. Dopékejte 30–35 minut nezakryté, aby kuře silně zezlátlo a bylo propečené.
5 Vyjměte z trouby a nechte 5 minut odpočívat. Pak maso odložte na talíř a do rýže přidejte jablko, promíchejte a rýži načechrejte vidličkou. Kuře podávejte s rýží, podle chuti ozdobené petrželkou.
TIP REDAKCE
Sušené datle, fíky, meruňky, brusinky, mandle, pistácie, vlašské a lískové ořech, kešú... Tady zužitkujete v podstatě jakékoli sušené ovoce a ořechy z mikulášské nadílky i zbylé z výroby cukroví (jen kandovanou citrusovou kůru bychom pro její hořkost raději vynechali). Tenhle recept je skvělý také ve chvíli, kdy děláte velkou čistku ve skříni.
Přidat komentář