Sušeného ovoce můžete přidat i méně, záleží na tom, jak moc si libujete v kombinaci sladké chuti a masa, a také kolik zbytků se vám v kuchyni sešlo.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 200°C. Vezměte zapékací nádobu o rozměrech zhruba 22 x 33 cm, nasypte do ní cibuli a česnek, poklaďte máslem, vložte do trouby na 15 minut (občas zkontrolujte, směs se nesmí spálit, maximálně má zezlátnout), pak vyjměte.
Promíchejte všechny přísady na kuře až po mletý pepř a obraťte v nich kuřecí řízky, aby byly ze všech stran obalené. Zbývající ochucený džem uchovejte.
Do zapékací nádoby přidejte rýži, vlijte jablečný mošt i vývar, ochuťte rozmarýnem, tymiánem, podle chuti osolte a opepřete. Promíchejte. Přidejte sušené ovoce a ořechy. Promíchejte. Navrch posaďte kuřecí díly, měly by být částečně potopené. Zakryjte alobalem. Pečte 20 minut.
Sejměte alobal – nejspíš bude v nádobě ještě zbývat dost tekutiny. Kuře potřete odloženým ochuceným džemem a podle chuti postříkejte olejem ve spreji. Dopékejte 30–35 minut nezakryté, aby kuře silně zezlátlo a bylo propečené.
Vyjměte z trouby a nechte 5 minut odpočívat. Pak maso odložte na talíř a do rýže přidejte jablko, promíchejte a rýži načechrejte vidličkou. Kuře podávejte s rýží, podle chuti ozdobené petrželkou.
TIP REDAKCE
Sušené datle, fíky, meruňky, brusinky, mandle, pistácie, vlašské a lískové ořech, kešú... Tady zužitkujete v podstatě jakékoli sušené ovoce a ořechy z mikulášské nadílky i zbylé z výroby cukroví (jen kandovanou citrusovou kůru bychom pro její hořkost raději vynechali). Tenhle recept je skvělý také ve chvíli, kdy děláte velkou čistku ve skříni.