Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kuřecí pilaf se sušeným ovocem a ořechy

Sušeného ovoce můžete přidat i méně, záleží na tom, jak moc si libujete v kombinaci sladké chuti a masa, a také kolik zbytků se vám v kuchyni sešlo.

Vydání: 2018/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
PT1H15M
Pečení 1:15
Maso

Ingredience

    • 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
    • 1 stroužek česneku, nakrájený nadrobno
    • 50 g másla, nakrájeného na plátky
    • 270 g dlouhozrnné rýže (může být i basmati nebo jasmínová)
    • 300 ml jablečného moštu nebo džusu
    • 400 ml drůbežího vývaru
    • 3/4 lžičky sušeného rozmarýnu (nebo 1/2 lžíce nasekaných lístků čerstvého)
    • 1 lžička sušeného tymiánu (nebo 1 lžíce lístků čerstvého)
    • cca 3/4 lžičky soli
    • cca 1/2 lžičky mletého pepře
    • zhruba 100 g směsi sušeného ovoce (brusinky, rozinky, meruňky...), podle potřeby spařeného nebo propláchnutého
    • cca 100 g vlašských ořechů nebo směsi ořechů, nasekaných
    • 1–2 červená jablka (podle velikosti), zbavená jádřinců a nakrájená na kostičky
    • čerstvá petrželka na ozdobení

    NA KUŘE

    • 100 g meruňkového či jiného zbylého džemu nebo pomerančové marmelády
    • 2,5 lžíce dijonské hořčice
    • 1/2 lžičky česnekového prášku
    • 1/2 lžičky perníkového koření (nebo i víc, podle chuti)
    • 1/4 lžičky mleté sladké papriky
    • 3/4 lžičky soli
    • 1/4 lžičky mletého pepře
    • 1 kg kuřecích stehenních řízků bez kůže
    • olej ve spreji (nemusí být)

Příprava jídla

Troubu předehřejte na 200°C. Vezměte zapékací nádobu o rozměrech zhruba 22 x 33 cm, nasypte do ní cibuli a česnek, poklaďte máslem, vložte do trouby na 15 minut (občas zkontrolujte, směs se nesmí spálit, maximálně má zezlátnout), pak vyjměte.

2 Promíchejte všechny přísady na kuře až po mletý pepř a obraťte v nich kuřecí řízky, aby byly ze všech stran obalené. Zbývající ochucený džem uchovejte.

3 Do zapékací nádoby přidejte rýži, vlijte jablečný mošt i vývar, ochuťte rozmarýnem, tymiánem, podle chuti osolte a opepřete. Promíchejte. Přidejte sušené ovoce a ořechy. Promíchejte. Navrch posaďte kuřecí díly, měly by být částečně potopené. Zakryjte alobalem. Pečte 20 minut.

4 Sejměte alobal – nejspíš bude v nádobě ještě zbývat dost tekutiny. Kuře potřete odloženým ochuceným džemem a podle chuti postříkejte olejem ve spreji. Dopékejte 30–35 minut nezakryté, aby kuře silně zezlátlo a bylo propečené.

5 Vyjměte z trouby a nechte 5 minut odpočívat. Pak maso odložte na talíř a do rýže přidejte jablko, promíchejte a rýži načechrejte vidličkou. Kuře podávejte s rýží, podle chuti ozdobené petrželkou.

TIP REDAKCE
Sušené datle, fíky, meruňky, brusinky, mandle, pistácie, vlašské a lískové ořech, kešú... Tady zužitkujete v podstatě jakékoli sušené ovoce a ořechy z mikulášské nadílky i zbylé z výroby cukroví (jen kandovanou citrusovou kůru bychom pro její hořkost raději vynechali). Tenhle recept je skvělý také ve chvíli, kdy děláte velkou čistku ve skříni.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Čočková polévka s vinnou klobásou a kadeřávkem

Pstruh lososovitý s citronem v papilotě & koprový dresink

Pappardelle s kachním ragú

Slavnostní žemlovka z vánočky

Přidat komentář