Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kuřecí stehna s rajčaty a mascarpone

„Itálii miluju, a tak jsem ráda, když mi ji i obyčejná jídla připomenou,“ říká redaktorka Katka Švejdová. Zkuste to taky!

Vydání: 2014/7
Autor:
Hodnocení:
14 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
PT1H10M
Pečení 1:10
Kuře Italská

Ingredience

    • 2 lžíce olivového oleje
    • 6 celých kuřecích stehen
    • mořská sůl
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
    • špetka drceného sušeného chilli
    • 2x 400g konzerva krájených rajčat
    • 1 bobkový list
    • 4 lžíce mascarpone
    • 1 lžíce kaparů
    • svazek bazalky, otrhané lístky

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Kuřecí stehna osolte a v nízkém litinovém kastrolu nebo pekáčku vhodném na sporák i do trouby je na oleji opečte po obou stranách dozlatova.

2 Vyjměte a dejte stranou. Do uvolněného hrnce přidejte cibuli, česnek, chilli a opékejte asi 4 minuty dosklovita. Zalijte rajčaty, přidejte bobkový list, osolte a přiveďte k varu. Ztlumte a vařte 15 minut do zhoustnutí. Vmíchejte kapary a navrch položte opečené kuře. Dejte do trouby a pečte 50 minut, až bude maso měkké a omáčka zhoustne.

3 Do omáčky vmíchejte mascarpone a bazalku a podávejte. Nejlepší je s těstovinami nebo gnocchi, ale chutná i s dušenou rýží.

JAKÉ VYBRAT VÍNO

Sommeliér Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra​, doporučuje:

Italské jídlo si žádá i odrůdy, které k této zemi bezesporu patří, a to Rulandské šedé a Chardonnay. Osvědčené kombinace ověřené po staletí bych se držel i v tomto případě. Díky danému pokrmu bych volil středně plná až plná vína v kvalitě pozdní sběr nebo výběr z hroznů z ročníků 2013.

Pokud ale objevíte i starší ročníky jako 2012 nebo 2011, určitě chybu neuděláte ani u nich. Obě odrůdy dozrávají do vynikající kvality ve slovácké podoblasti buď na Podluží, nebo v okolí Bzence. Můžete se také setkat s cuvée těchto odrůd pod různými názvy. Spíše bych vybral vína sušší, maximálně polosuchá

Více na www.wineofczechrepublic.cz

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kynuté knedlíky s borůvkami

Bleskový ovocný koláč s drobenkou

Květáková polévka se sýrovými nočky

Salát ‚s teplou vložkou‘

Pečená letní zelenina s cizrnou

Zapékané kotlety se smetanou a houbami

Letní lívance s karamelizovaným ovocem

Ostré těstoviny se slaninou a ricottou

Pizza z grilu se špenátem, sýrem a citronem

Prázdninová hitparáda: TOP 10 letních jídel

Přidat komentář