Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Květáková polévka se sýrovými nočky

„Z vlastní zkušenosti vím, že tahle letní polévka vylepšená chutnými nočky dostane i odpůrce květáku,“ říká editorka Jana Zbyňková.

Vydání: 2014/7
Autor:
Hodnocení:
24 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
PT25M
Vaření 0:25
Polévka Česká

Ingredience

    • 1 menší květák (nebo polovina velkého), rozebraný na růžičky a košťál nakrájený
    • 80 g másla
    • 2 střední brambory, oloupané a nakrájené na kostky
    • 1 litr zeleninového (či kuřecího) vývaru 
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
    • 200 ml smetany 12%
    • nasekaná pažitka, na ozdobu

    NA NOČKY

    • 1 vejce
    • 3 lžíce nastrouhaného ementálu
    • 2 stroužky česneku, rozetřené se solí 
    • 1 lžíce jemně nasekané petrželky
    • 2–3 lžíce hrubé mouky 

Příprava jídla

1 Kousky květáku opečte na másle, aby se rozvoněly. Přidejte brambory, zalijte vývarem, osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek podle chuti (pozor, je hodně aromatický a pokud ho dáte moc, polévka zhořkne!) a vařte 10 minut. Děrovanou naběračkou pak vyberte část hezkých růžiček, které chcete nechat v polévce celé, a odložte je stranou.

2 Zbylý květák a brambory vařte ještě 10 minut, odstavte a potom polévku tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Dejte ji na oheň, vlijte do ní smetanu a pomalu přiveďte k varu.

3 Ve větším hrnku postupně smíchejte vidličkou suroviny na nočky (v pořadí, jak jsou uvedené). Vznikne tužší těsto, z něj ukrajujte lžičkou malé podlouhlé nočky. Vhazujte je do polévky a zavařte. Až budou všechny nočky zavařené, počkejte ještě 3 minuty a polévku odstavte. Vložte zpátky do polévky odložené květákové růžičky a před podáváním polévku ozdobte nasekanou pažitkou.  

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kuřecí stehna s rajčaty a mascarpone

Kynuté knedlíky s borůvkami

Bleskový ovocný koláč s drobenkou

Salát ‚s teplou vložkou‘

Pečená letní zelenina s cizrnou

Zapékané kotlety se smetanou a houbami

Letní lívance s karamelizovaným ovocem

Ostré těstoviny se slaninou a ricottou

Pizza z grilu se špenátem, sýrem a citronem

Prázdninová hitparáda: TOP 10 letních jídel

16x lahodný květák

50 polévek na zahřátí

Přidat komentář