OBCHOD

Kynutý koláč s drobným ovocem a drobenkou

Dá se letní den začít něčím lepším než poctivým kynutým koláčem? Jen si představte to nadýchané těsto, šťavnaté ovoce a křupavou vrstvičku navrchu. Slast!

Vydání: 2016/7
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 koláč
Doba přípravy: Do 30 minut
+ kynutí
Pečení 0:45
Koláč

Ingredience

    • 1 hrnek vlažného mléka
    • 1/4 hrnku krupicového cukru
    • 1 kostka droždí, rozdrobená
    • 1 velké vejce
    • 1/2 hrnku rostlinného oleje (nebo 1/4 másla a 1/4 oleje či 1/2 hrnku rozpuštěného másla) + na vytření mísy
    • 1 lžička soli
    • 1/4 lžičky vanilkové pasty nebo dřeň z 1/2 vanilkového lusku
    • 4 hrnky hladké mouky

    NA NÁPLŇ

    • 500g červeného rybízu
    • 300g borůvek
    • 100g malin
    • 500g měkkého tvarohu
    • 100g moučkového cukru
    • 1 vejce

    NA DROBENKU

    • 50g másla
    • 100g třtinového cukru (nebo krupicového)
    • 40g ovesných vloček
    • 60g polohrubé mouky

    NA DOKONČENÍ

    • 20g másla
    • 1 polévková lžíce rumu 

Příprava jídla

1 V rendlíku smíchejte mléko, lžíci cukru a rozdrobené droždí. Nechte 15 minut vzejít kvásek.

2 Mezitím rozmíchejte vejce s olejem či olejem a změklým máslem a zbylým cukrem. Do vaječné směsi vmíchejte kvásek, sůl, vanilku a 2 hrnky hladké mouky. Nakonec postupně zapracujte i zbylou mouku tak, aby vzniklé těsto bylo vláčné a nelepivé, ale ne příliš tuhé. Propracované těsto dejte do velké mísy vytřené olejem a tu přikryjte čistou utěrkou nebo potravinářskou fólií. Nechte 2 hodiny kynout na teplém místě.

3 Mezitím odstopkujte rybíz, omyjte a osušte ovoce. Potom udělejte drobenku – prsty propracujte všechny ingredience a hotovou drobenku dejte do lednice.

4 V míse utřete tvaroh, cukr a vejce dohladka.

5 Troubu rozehřejte na 180°C. Po hodině těsto rozválejte na plát (můžete rovnou na pečicím papíře), přendejte ho na plech, potřete ochuceným tvarohem, posypte hustě ovocem a nakonec i drobenkou. Pečte 40–45 minut. Po vytažení z trouby potřete okraje máslem rozmíchaným se lžící rumu. Nechte vychladnout. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Ricottovo-tvarohové lívanečky s borůvkami

Křehký koláč se žloutkovým krémem

Omeleta z trouby s mandlemi a quinoou

Vtipná ranní kaše

Palačinkový dort

30x neodolatelné borůvky

reklama

Přidat komentář