Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kysané zelí ochucené po indicku

Takhle zelí neznáte! Špetka exotiky mu nesmírně sluší...

Vydání: 2016/3
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na cca 2,5litrovou sklenici
Doba přípravy: Do hodiny
+ odležení + kvašení: 5 dnů
P
Zelenina

Ingredience

    • 1 střední hlávka zelí, nakrájená na půl centimetru široké proužky
    • 1-1,5 lžíce soli (mořské, nejodidované)
    • 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
    • cca 4cm kousek čerstvého zázvoru, oloupaný a nastrouhaný
    • 1 lžička semínek koriandru
    • 12–15 kari listů, nakrájených nadrobno
    • 2 lžičky černého hořčičného semínka
    • po 1 lžičce římského kmínu, mleté kurkumy a pískavice řeckého sena
    • 1/4 lžičky asa foetidy (ločidlo čertovo lejno, koupíte např. na www.koreni.cz

Příprava jídla

1 Ve velké míse potlučte zelí se solí, aby zelí změnilo barvu a pustilo šťávu. Zakryjte talířem a nechte stát 1–3 hodiny při pokojové teplotě. Potom vmíchejte cibuli a zázvor.

2 Pak vmíchejte veškeré koření a čistýma rukama důkladně vmasírujte do zelné směsi. Potom směs vtiskněte do sklenice tak, aby nad pevné součásti aspoň malinko vystoupila tekutina (je-li zelí suché, přidejte trošku přesolené vody, aby bylo ponořené).

3 Pevně uzavřete a uložte mimo dosah přímého slunečního světla. Nechte kvasit při pokojové teplotě aspoň 5 dnů. Až zelí prokvasí tak, jak si přejete, přesuňte ho do chladničky. Vydrží tam i několik měsíců.

NĚCO NAVÍC

Aby zelí zůstalo ponořené, lze jako zátěž použít talířek vhodné velikosti a na něj postavit konzervu obalenou plastovou fólií anebo čistý sáček naplněný osolenou vodou a dobře uzavřený. Výhodou sáčku je, že ho vmanévrujete i do nádob s poměrně úzkým hrdlem. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Limonáda s tibi krystaly z Esky

Kimči z bílé ředkve

Kvašená zelenina "pickles" s červenou řepou

Burrito s kvašenou zeleninou

reklama

Přidat komentář