
Kysané zelí ochucené po indicku
Takhle zelí neznáte! Špetka exotiky mu nesmírně sluší...
Ingredience
- 1 střední hlávka zelí, nakrájená na půl centimetru široké proužky
- 1-1,5 lžíce soli (mořské, nejodidované)
- 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
- cca 4cm kousek čerstvého zázvoru, oloupaný a nastrouhaný
- 1 lžička semínek koriandru
- 12–15 kari listů, nakrájených nadrobno
- 2 lžičky černého hořčičného semínka
- po 1 lžičce římského kmínu, mleté kurkumy a pískavice řeckého sena
- 1/4 lžičky asa foetidy (ločidlo čertovo lejno, koupíte např. na www.koreni.cz)
Příprava jídla
1 Ve velké míse potlučte zelí se solí, aby zelí změnilo barvu a pustilo šťávu. Zakryjte talířem a nechte stát 1–3 hodiny při pokojové teplotě. Potom vmíchejte cibuli a zázvor.
2 Pak vmíchejte veškeré koření a čistýma rukama důkladně vmasírujte do zelné směsi. Potom směs vtiskněte do sklenice tak, aby nad pevné součásti aspoň malinko vystoupila tekutina (je-li zelí suché, přidejte trošku přesolené vody, aby bylo ponořené).
3 Pevně uzavřete a uložte mimo dosah přímého slunečního světla. Nechte kvasit při pokojové teplotě aspoň 5 dnů. Až zelí prokvasí tak, jak si přejete, přesuňte ho do chladničky. Vydrží tam i několik měsíců.
NĚCO NAVÍC
Aby zelí zůstalo ponořené, lze jako zátěž použít talířek vhodné velikosti a na něj postavit konzervu obalenou plastovou fólií anebo čistý sáček naplněný osolenou vodou a dobře uzavřený. Výhodou sáčku je, že ho vmanévrujete i do nádob s poměrně úzkým hrdlem.
Přidat komentář