Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kyselica

Dalibor Křivánek, rodák z Bojkovic, podlehl kouzlu české kuchyně v restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise, kde pracoval skoro deset let.

Vydání: 2014/10
Autor:
Hodnocení:
14 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 8 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
+ namáčení
PT30M
Vaření 0:30
Polévka Česká

Ingredience

    • 500 g velkých červených fazolí
    • 100–200 g sušených hub (v sezoně lze použít i čerstvé)
    • 100 g másla
    • 200 g cibule, nakrájené nadrobno
    • 2 bobkové listy
    • 5 kuliček nového koření
    • 1 lžička celého kmínu
    • 2 lžíce hladké mouky
    • 1 litr slepičího vývaru
    • 750 g kysaného zelí, překrájeného
    • 500 ml smetany ke šlehání
    • sůl a čerstvě mletý pepř

Příprava jídla

1 Den předem namočte fazole, aby nabobtnaly. Alespoň hodinu před vařením namočte i sušené houby.

2 Fazole uvařte v nové vodě doměkka. Na másle zpěňte cibuli spolu s kořením, pak přisypte mouku a nechte lehce zpěnit. Zalijte vodou z hub, máte-li sušené, a vývarem. Přiveďte k varu.

3 Do polévky vložte zelí (vodu nevylévejte, použijete ji na dochucení místo octa), uvařené fazole a namočené houby. Důkladně provařte půl hodiny, dochuťte solí a pepřem a vodou ze zelí, zalijte smetanou, počkejte na první bublinku a můžete podávat.

NĚCO NAVÍC

Dalibor Křivánek z řeznictví Naše maso o svém zamilovaném jídle z rodného kraje prozrazuje: „Kyselica je pořádně hutná polévka, která nejlépe chutná s podmáslovým chlebem. U nás doma se jedla vždycky na Vánoce, ale dát si ji můžete i na podzim s čerstvě nasbíranými houbami.“

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kontrabáš

Vdolečky

Paprikáč s noky

Pečený uzený vepřový bok s přesbidlem

20x houby na všechny způsoby

50 polévek na zahřátí

Brambory a zelí, živobytí celý

Přidat komentář