Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Lečo pirohy

Univerzální těsto – můžete je plnit nasladko i naslano, skvěle se s ním pracuje a po upečení je báječně křehké. Jeho kouzlo a hlavní finta je v poměru 1 : 1 : 1, který musíte vždycky dodržet. A pak už do něj můžete zabalit, co vás napadne, třeba naše nejoblíbenější letní obědové jídlo – lečo!

Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na cca 15 pirohů
Doba přípravy: Do hodiny
+ chlazení
PT20M
Pečení 0:20
Chléb a pečivo

Ingredience

    NA TĚSTO

    • 250g tučného tvarohu v kostce
    • 250g hladké mouky
    • 250g másla, změklého

    NA NÁPLŇ

    • 1 lžíce olivového oleje
    • 4 plátky slaniny, nakrájené na proužky (nemusí být)
    • 1 střední cibule, nakrájená nadrobno
    • 3 bílé papriky, nakrájené na proužky
    • 3 vyzrálá rajčata, spařená, oloupaná a nakrájená na klínky
    • 1 syrová brambora, oloupaná a nastrouhaná najemno
    • 2 vejce
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • strouhanka podle potřeby (nemusí být)
    • hrst jemně nasekané petrželky

    NA DOKONČENÍ

    • 1 vejce, prošlehané
    • hrubá sůl na posypání

Příprava jídla

1 Připravte těsto. Všechny suroviny smíchejte a důkladně propracujte, můžete si pomoci i tím, že těstem budete bouchat o pracovní desku. Když je soudržné, hladké a pružné, rozdělte ho na kusy velké asi jako tenisový míček. Každý zabalte samostatně do potravinářské fólie a všechny uložte alespoň na 2 hodiny do lednice.

2 Na náplň opečte na oleji slaninu, pokud ji chcete použít, přidejte cibuli a papriky a opékejte je do změknutí a zezlátnutí. Přihoďte rajčata, opečte je a počkejte, až se vypaří část vody, přidejte bramboru a zalijte rozšlehanými vejci. Osolte a opepřete a míchejte, aby se vajíčka nepřichytila a rovnoměrně se srážela. Díky bramboře by mělo lečo pěkně zhoustnout, pokud je ale stále řídké a z pirohů by vytékalo, zahustěte je hrstí strouhanky. Nakonec dosolte a dopepřete podle chuti a vmíchejte nasekanou petrželku. Nechte úplně zchladnout.

3 Troubu předehřejte na 180°C. Jednu z koulí těsta rozválejte natenko. Pak vykrájejte kolečka, doprostřed každého z nich dejte část náplně, zvedněte protilehlé strany a přimáčkněte je k sobě a po celé délce přitiskněte vidličkou. Pokračujte i s dalším těstem a náplní.

4 Připravené pirohy skládejte spojem nahoru na plech vyložený papírem na pečení, potřete je rozšlehaným vejcem, posypte hrubou solí a pečte dozlatova, bude to trvat asi 20 minut.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Casserole s klobásou a rajčaty

Succotash s grilovanou polentou

Grilované masové válečky s bylinkami

Polévka à la čorba

Jablečno-dýňové pyré

Domácí bylinkový sirup

Koláč s broskvemi a mirabelkami

Vanilková zmrzlina na ruční pohon

Přidat komentář