
Letní caponata
Letní varianta tradiční sicilské speciality s chlebem a s čerstvými rajčaty.
Ingredience
- 1 velký lilek nebo 2 menší
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 100g pěkných černých oliv s peckou
- 50g piniových oříšků
- 400g ciabatty nebo jiného italského chleba, nakrájeného na 2cm kostky
- olivový olej na opékání
- 1 cibule, nakrájená na 2cm kostky
- 2 řapíky celeru, nakrájené na 2cm kostky
- 1 lžíce rajského protlaku
- 1 lžíce krupicového cukru
- 5 lžic dobrého červeného vinného octa
- rostlinný olej na smažení
- 1 malá bulva fenyklu, na 2cm kostky
- 1 střední cuketa, nakrájená na 2cm kostky
- 3 oválná rajčata, na 2cm kostky
- svazek bazalky
- 50g rozinek sultánek, propláchnutých
- cca 100ml panenského olivového oleje
Příprava jídla
1 Lilek nakrájejte na 2cm kostky. Osolte a v cedníku nechte 30 minut vypotit. Pak opláchněte a dobře osušte. Olivy slijte, osušte, lehce stlačte a zbavte pecky.
2 Troubu předehřejte na 180°C. Piniové oříšky rozložte v jedné vrstvě na plech a pražte 8 minut dozlatova (nemusíte obracet). Na jiný plech rozložte kostky chleba a pečte 5–10 minut dozlatova. Dejte pinie i chleba stranou.
3 V pánvi na troše oleje opékejte cibuli, řapíkatý celer a olivy asi 5 minut do změknutí. Přidejte rajský protlak, cukr a ocet a přiveďte k varu. Pak vypněte a přesuňte do velké mísy.
4 V hrnci rozehřejte 4cm vysokou vrstvu oleje – hrnec by měl být tak velký, aby olej dosahoval asi do třetiny jeho výšky. Rozehřejte na 180°C (nebo až vhozený drobek chleba zpění). Vložte fenykl a smažte 1–2 minuty dozlatova. Vyjměte děrovanou sběračkou a nechte okapat na papírových utěrkách. Totéž opakujte s lilkem a cuketou – každý druh smažte zvlášť.
5 Všechnu smaženou a okapanou zeleninu vsypte do mísy. Přidejte čerstvá rajčata, na- trhané lístky bazalky, rozinky, piniové oříšky a panenský olivový olej. Řádně osolte a zlehka promíchejte. Překryjte mísu potravinářskou fólií a nechte odpočinout alespoň 2 hodiny – stále ještě horká smažená zelenina způsobí, že se chutě krásně propojí.
6 Potom vmíchejte opečený chleba a nechte odpočinout dalších 20 minut. Pak ihned podávejte. (Odolejte pokušení dát mísu do chladničky – odpočívat by měl pokrm při pokojové teplotě. Jen tak se dobře rozleží a chutě se dokonale prolnou.)
Přidat komentář