Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Lilková pizza po sicilsku

Mohli byste klidně použít kupované těsto, ale věřte, že s domácím je tahle neokoukaná verze ještě lepší!

Vydání: 2017/8
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 3-4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
PT15M
Pečení 0:15
Chléb a pečivo

Ingredience

    • 2 střední lilky
    • olivový olej
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1–2 lžičky sušeného oregana
    • cca 450 g domácího (viz Tipy & triky) nebo kupovaného těsta na pizzu + mouka na poprášení
    • 150 g crème fraîche
    • 4 lžíce strouhaného parmazánu
    • 2 lžíce tmavých rozinek, propláchnutých
    • pořádná hrst piniových oříšků
    • 1 velmi malá červená cibule, nadrobno
    • hrst rukoly a bazalkové pesto k podávání

Příprava jídla

1 Nejméně 30 minut předem začněte předehřívat troubu na 240°C. Deset minut před pečením dejte do trouby předehřát plech. Mezitím nakrájejte lilky na asi půl centimetru silná kolečka. Z obou stran je potřete olivovým olejem, osolte, opepřete a posypte trochou oregana. Na grilovací pánvi nebo na grilu je postupně opékejte na středním ohni několik minut z každé strany, až získají pěknou mřížku a změknou. Odkládejte na papírové utěrky.

2 Těsto rozdělte na 2 díly. Na pomoučněném válu pak každý vyválejte a vytáhněte na tenkou placku (asi 30 cm v průměru). Pomocí válečku je přeneste na pečicí papír. Crème fraîche smíchejte se 2 lžícemi parmazánu, osolte a opepřete a směsí potřete rozválené placky. Poklaďte je plátky opečeného lilku, posypte rozinkami, piniemi, cibulí a zbývajícím parmazánem. Pečte 10–15 minut, až je těsto křupavé. Jezte s rukolou a s pestem.

TIPY & TRIKY

Domácí těsto na pizzu

V troše vlažné vody rozmíchejte rozdrobených 10 g (1/4 kostky) droždí a 1/4 lžičky cukru. Nechte vzejít kvásek. V míse promíchejte 250 g polohrubé mouky nebo 275 g hladké mouky na pizzu, 1/2 lžičky soli, kvásek a 2,5 lžíce panenského olivového oleje. Postupně přilévejte asi 150 ml vlažné vody a propracovávejte, až vznikne soudržné těsto. Na pomoučněném válu důkladně hněťte, aby bylo pružné a nelepilo se. Vytvořte bochánek, poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout 1,5–2 hodiny, až zdvojnásobí objem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Masové ragú v rolovaném lilku

Ryba na víně se zeleninou

Lilková parmigiana

Salát s vejci a grilovaným lilkem

22 podob lilku

Přidat komentář