Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Linecká bábovka s ořechovou náplní

Tahle vynikající bábovka patří svým postupem mezi náročnější moučníky.

Vydání: 2018/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Na 1 bábovku
Doba přípravy: Do 30 minut
PT40M
Pečení 0:40
Koláč

Ingredience

    NA TĚSTO

    • 300 g hladké pšeničné celozrnné mouky
    • 200 g studeného másla + rozpuštěné a zchladlé máslo na vymazání formy
    • 100g moučkového cukru
    • 2 žloutky

    NA NÁPLŇ

    • 2 žloutky
    • 80 g moučkového cukru
    • 4 bílky
    • 100 g vlašských ořechů, mletých
    • 20 g piškotů, drcených

Příprava jídla

1 Suroviny na těsto smíchejte a propracujte rychle v těsto, nejlépe v robotu s pádlem.

2 Pečlivě vymažte formu na bábovku rozpuštěným a zchladlým máslem. Do formy vložte 3/4 těsta a vtlačte ho na stěny formy (těsto můžete též vyválet a postupně ho do formy přenést a přitlačit ke stěnám). Zbylou 1/4 vyválejte na plát.

3 Na náplň ušlehejte žloutky s cukrem do světlé pěny a z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Do ušlehaných žloutků vmíchejte ořechy, piškoty a nakonec tuhý sníh z bílků. Hmotu vlijte do připraveného těsta ve formě a zakryjte zbylým vyváleným těstem. Okraje, které přesahují, přehněte doprostřed bábovky.

4 Bábovku pečte v troubě vyhřáté na 165°C zhruba 30-40 minut. Hlídejte, aby se vršek bábovky během pečení nepřipaloval, v případě potřeby ji zakryjte alobalem.

5 Hotovou bábovku nechte chvíli zchladnout ve formě, poté opatrně vyklopte a nechte zcela vychladnout.

Recept je převzatý z knihy Domácí pekař.
Autorka: Klára Hadašová
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Dýňový koláč

Buchta s karamelovo-ořechovou glazurou

Olejové koláče

Cuketová buchta s polevou

Přidat komentář