Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Losos s granátovým jablkem a růžičkovou kapustou

Losos je ideální vánoční chod – dostojí rybí tradici, vypadá velkolepě a chutná všem. A hotový je za pár minut, stačí si dát pozor a maso v troubě nevysušit.

Vydání: 2018/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT35M
Pečení 0:35
Ryby a mořské plody

Ingredience

    • 500 g růžičkové kapusty, zbavené ovadlých lístků a překrojené na půl
    • 2 lžíce olivového oleje
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2,5 lžíce melasy z granátových jablek (viz Něco navíc)
    • 2 lžíce šťávy z granátových jablek
    • 2 lžíce sladké chilli omáčky
    • 2,5cm kousek zázvoru, oloupaný a nastrouhaný
    • 1 stroužek česneku, prolisovaný
    • špetka chilli vloček
    • 600 g filet lososa v celku
    • hrst semínek z granátového jablka na posypání
    • snítky máty na ozdobení

    NA JOGURTOVO–BYLINKOVÝ DRESINK

    • 280 g řeckého jogurtu
    • 120 g majonézy
    • 1 lžíce citronové šťávy
    • 2 lžíce nasekaných kaparů
    • 3 lžíce nasekaného kopru
    • 2 lžíce nasekaných lístků máty
    • sůl a čerstvě mletý pepř

Příprava jídla

1 Rozehřejte troubu na 220°C. Pekáček, do kterého se vejde jak losos, tak růžičková kapusta, vyložte pečicím papírem. Kapustu promíchejte s olivovým olejem, solí a pepřem a vsypte do pekáčku. Vložte do trouby a pečte 15 minut. Mezitím smíchejte v mističce melasu a šťávu z granátových jablek, sweet chilli omáčku, nastrouhaný zázvor, česnek a chilli vločky.

2 Pekáček vyjměte, kapustičky shrňte ke stranám a do středu umístěte lososa. Potřete rybu marinádou. Vraťte do trouby a pečte 15–20 minut (podle toho, jak máte lososa rádi propečeného).

3 Zatímco se losos peče, připravte dresink. Smíchejte jogurt s majonézou a citronovou šťávou, přidejte nasekané kapary, bylinky a podle chuti osolte a opepřete.

4 Lososa před servírováním posypte semínky granátových jablek a snítkami máty a podávejte s růžičkovou kapustou a jogurtovým dresinkem.

NĚCO NAVÍC
Melasa z granátových jablek je na hustý sirup varem zredukovaná šťáva z granátových jablek. Není příliš sladká a hodí se také do zálivek salátů, na marinády či na pečenou zeleninu. K dostání je v obchodech s orientálními specialitami.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Chlebíčky v severském stylu

Houbová krémová polévka

Salát s hruškami, ořechy a modrým sýrem

Pohár z lesního ovoce se šlehačkou

Štědrý večer ze země jezer

Přidat komentář