Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Lososovitý pstruh s hráškem

Kapary s pancettou jemnou rybu odpíchnou.

Vydání: 2018/6
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 2 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT25M
Vaření 0:25
Ryby a mořské plody

Ingredience

    • 1 lžíce hladké mouky
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2 filety lososovitého pstruha (po cca 150 g)
    • 40 g změklého másla
    • 2 lžíce rostlinného oleje
    • 50 g pancetty, na kostičky
    • 1 lžíce kaparů, okapaných
    • kůra z 1/2 citronu a 1 lžička citronové šťávy
    • 1/2 lžičky medu
    • 100 g vyloupaného čerstvého hrášku (lze použít mražený, spařený horkou vodou, aby byl měkký)
    • 3 lžíce sekaného kopru
    • 80 g zakysané smetany
    • pečené brambory ve slupce (případně nové brambory) a citron k podávání

     

Příprava jídla

1 Lžíci mouky smíchejte se solí a pepřem a nasypte v rovnoměrné vrstvě na talíř a filety pstruha kůží dolů do mouky ‚obtiskněte‘. Horní část filetů bez kůže pomocí prstů důkladně pomažte změklým máslem. Vložte do mělčího pekáčku kůží nahoru. Odložte prozatím stranou.

V pánvi rozehřejte lžíci rostlinného oleje a opečte na něm pozvolna pancettu dokřupava – bude to trvat 10–15 minut. Vyndejte pomocí děrované lžíce a odložte na papírový ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk. Tuk po slanině nechte v pánvi a přilijte k němu ještě jednu lžíci oleje. Přidejte kapary, citronovou kůru, šťávu a med. Lehce společně prohřívejte 2–3 minuty, aby se propojily chutě a vůně. Udržujte teplé.

3 Rozehřejte gril v troubě na 200 °C. Vložte rybu a pečte ji 4–6 minut podle výšky filetu. Během pečení ji polijte horkým máslem a šťávou z pekáčku, aby se filet nevysušil. Jakmile ryba vypadá upečená a má křupavou kůži, vyndejte ji z trouby a nechte pár minut v teple odpočívat.

4 Mezitím přidejte do teplé omáčky na pánvi hrášek (menší část můžete podrtit a část nechat v celku). Přisypte 2 lžíce nasekaného kopru.

5 Zakysanou smetanu vyšlehejte se solí a pepřem a zbylou lžící kopru.

6 Servírujte: Na talíř nandejte rybu křupavou kůží nahoru, polijte omáčkou s hráškem a posypte kousky pancetty. Podávejte s pečenými bramborami a ochucenou zakysanou smetanou.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vepřový řízek s rebarborovým zelím

Hráškovo-rukolový krém

Přidat komentář