Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Maďarská rybí polévka

Halászlé, polévka z několika druhů ryb, má mnoho podob, my nabízíme balatonský model.

Vydání: 2014/12
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6–8 osob
Doba přípravy: Více než hodinu
PT1H
Vaření 1:00
Polévka Středoevropská

Ingredience

    • hlavy, ocasy a odřezky z kapra (nebo i jiných ryb, pokud máte)
    • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
    • 1 a 1/2 lžíce mleté papriky (můžete použít pálivou i sladkou, podle chuti)
    • 2 červené papriky, zbavené semínek a nakrájené na proužky
    • 2 velká masitá rajčata, spařená, oloupaná a nakrájená na kostičky
    • 2 mrkve a 1/2 bulvy celeru, v celku
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • malý svazek hladkolisté petrželky
    • 600–800 g větších kusů filetů ze sladkovodních ryb (stačí jen kapr, ale vícedruhová směs je lepší)
    • jemná kolečka cibule, nasekaná
    • chilli paprička a kysaná smetana k podávání

     

Příprava jídla

1 Na dno vyššího hrnce vložte hlavy, ocasy a odřezky z kapra. Na ně nasypte cibuli, mletou papriku, nakrájené papriky a rajčata a vrstvu osolte a opepřete. Na tuto vrstvu dejte kořenovou zeleninu a část petrželky (něco nechte na ozdobení), zalijte vodou, aby vše bylo úplně ponořené, a přiveďte k varu.

2 Vařte 45 minut (pokud je třeba, dolévejte vodu), potom vložte kousky filetů a vařte ještě 15 minut – nemíchejte, aby se ryby nerozpadly.

3 Potom vývar opatrně, abyste neporušili kusy ryb, sceďte do nahřáté mísy. Z cedníku vyberte kusy filetů a (chcete-li) kousky paprik a rajčat, rozdělte je na talíře a zalijte vývarem. Polévku ozdobte petrželkou a na stůl dejte mističky s jemnými kolečky syrové cibule (kterou si do halászlé přidávají maďarští rybáři), nasekanou chilli papričkou pro milovníky ostrých chutí a kysanou smetanou na zjemnění.

Vánoce v Maďarsku:

Anamy Pónya, podnikatelka v oblasti marketingu a médií: „Tradičně nesmí na vánočním stole chybět halászlé, káposzta (zelí) a bejgli (sladký závin). V naší rodině se ale na Štědrý den podává čočková polévka, pstruh anebo krůtí řízky a k nim bramborový salát bez majonézy. A makový závin či medovník. Taky je zvykem zapálit svíčku za ty, kteří už s námi nejsou, a mít porci navíc pro neočekávaného hosta.“

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Anglický vánoční dort

Zelné pirožky

Vánoční poleno

Panettone

30 receptů s rybami a mořskými plody

Rybí polévka pokaždé jinak

Přidat komentář