Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Mandlovo-pomerančový koláč

Neodolatelně vláčný a voňavý!

Vydání: 2018/1
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 koláč
Doba přípravy: Do 30 minut
PT40M
Pečení 0:40
Koláč

Ingredience

    • 3 vejce
    • 120 g třtinového cukru
    • 1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá
    • 200 g hladké mouky
    • 100 g mandlové mouky nebo jemně mletých mandlí
    • špetka soli
    • 2 lžičky prášku do pečiva
    • 150 g másla, rozpuštěného a zchladlého
    • 50 ml pomerančové šťávy
    • 100 g zakysané smetany
    • 1 lžíce pomerančové kůry, nastrouhané + navíc na ozdobení
    • 1 lžička vody z pomerančových květů (nemusí být)
    • 1 pomeranč

    NA SIRUP

    • šťáva z 1 pomeranče
    • šťáva z 1 citronu
    • 75 g krupicového cukru
    • 2 hřebíčky
    • 1 svitek skořice

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180°C a kulatou formu o průměru 20–22 cm vyložte pečicím papírem. Vejce vyšlehejte společně s cukrem a vanilkou do nadýchané pěny. Mouku prosejte spolu s mandlemi, solí a práškem do pečiva přes jemné síto. Do vaječné pěny zašlehávejte střídavě moučnou směs, rozpuštěné máslo, pomerančovou šťávu a zakysanou smetanu. Nakonec vmíchejte pomerančovou kůru a vodu z pomerančových květů. Těsto přendejte do připravené formy, urovnejte a pečte 35–40 minut do zezlátnutí. Propečení otes- tujte zapíchnutím špejle do středu koláče, pokud je po vytažení suchá, je těsto propečené. Pak vyndejte z trouby a nechte 5–10 minut odpočinout.

2 Mezitím připravte sirup. Všechny ingredience dejte do hrnce a za stálého míchání přiveďte pomalu k varu. Jakmile se cukr rozpustí, vařte 5–10 minut, až směs získá sirupovitou konzistenci. Hřebíčky a skořici vylovte a uchovejte.

3 Zchladlý koláč v pravidelných rozestupech propíchejte párátkem či špejlí a rovnoměrně polijte polovinou horkého sirupu. Chvilku počkejte, než se sirup vstřebá, a přelijte jej i zbylým sirupem. Nechte úplně vychladnout.

4 Pomeranč nakrájejte na tenké plátky a ozdobte jimi povrch koláče. Přidejte uchované koření a posypte strouhanou pomerančovou kůrou.

NĚCO NAVÍC
Koláč bude vypadat ještě efektněji, když ho v sezoně připravíte nebo alespoň ozdobíte červenými pomeranči. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kořeněný dort s kandovanou pomerančovou kůrou

Klementinkové crème brûlée

Grepový francouzský toust

Citronové muffiny s mákem a mandlemi

Přidat komentář