Suroviny
Postup
Připravíme si mangové želé. Dortovou formu o velikosti 16∅, si vyložíme potravinovou fólií. Želatinu namočíme do ledové vody a necháme 10minut nabobtnat. Mangové pyré přivedeme k varu, sundáme ze sporáku a vmícháme do ní vyždímanou želatinu. Vlijeme do připravené formy a dáme do lednice ztuhnout.
Dortovou formu o velikosti 18∅ vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Troubu předehřejeme na 175°C.
Žloutky vyšleháme se 100g cukru. Poté do nich přiléváme tenkým pramínkem olej. V druhé míse vyšleháme bílky a 70g cukru do pevného sněhu a poté ho postupně vmícháme do žloutkové směsi.
Nahoru prosejeme mouku a zlehka zamícháme do těsta. Dáváme pozor aby v těstě žádná mouka nezůstala. Těsto přelijeme do připravené formy a pečeme 35 minut. Poté necháme korpus vychladnout.
Když máme korpus vychladlý, prořízneme ho dvakrát ať nám zbydou tři díly.
Připravíme si mangový krém. Želatinu namočíme do ledové vody a necháme ji nabobtnat. Mangové pyré s cukrem zahřejeme pod bod varu. Želatinu vyždímáme a vmícháme ji do krému.
Necháme lehce vychladnout a přidáme zakysanou smetanu a rozmícháme dohladka. Vychlazenou smetanu ušleháme do polotuha a pomocí gumové stěrky ji postupně vmícháme do mangové směsi. Krém je hotový a ihned ho vrstvíme na první díl korpusu. A dáme do lednice.
Mezitím si připravíme krém z mascarpone. Všechny ingredience dáme do mísy a ručním mixérem (nebo šlehačem) vyšleháme do tuhého hladkého krému.
Vytáhneme z lednice mangové želé, první díl korpusu s krémem. Na krém položíme druhý díl korpusu. Dáme na něj tenkou vrstvu krému z mascarpone na to položíme mangové želé.
Na mangové želé dáme tenkou vrstvu mangového krému a poté položíme třetí korpus. Na třetí korpus dáme krém z mascarpone a boky dortu taktéž pomažeme krémem. Uhladíme a dáme do lednice.
Zdobení. Dort vytáhneme z lednice. Okraj dortu polijeme mangovým pyré, tak aby nám vznikly jednotlivé slzičky, které stékají pomalu dolu, poté střídáme čerstvé ovoce s pusinkami a makronkami.
Makronky:
- I.bílky a II.cukr dáme do mísy a v horké lázni zahřejeme na 70°. Dáme do šlehacího robotu a šleháme do tuha. (při sáhnutí bude mít mísa příjemnou pokojovou teplotu)
- III. mandlovou mouku 3x prosejeme poté přidáme IV.cukr a znovu prosejeme. Když to máme proseté - lehce to smícháme rukou.
- K prosáté mouce s cukrem přídáme nevyšlehané V.bílky. (Můžeme obarvit). Postupně přidáme vyšlehaný sníh.
- Opatrně těsto promícháme kuchyňskou stěrkou. Dáváme pozor abychom těsto neměli příliš řídké.
- Těsto dáme do zdobícího sáčku a stříkáme hladkou špičkou na pergamenový papír.
- S nastříkaným plechem párkrát třískneme ať z makronek vyjde zbylý vzduch a necháme nastříkané makronky schnout (asi 30min.).
- Mezitím co nám schnou makronky tak si připravíme troubu na horní a spodní pečení a pečeme 13minut na 135° větší makronky 20minut.
- Upečené makronky necháme vychladnout a naplníme krémem.
Mangová ganache:
Mangové pyré dáme na sporák a zahříváme těsně pod bod varu a zalijeme jím připravenou čokoládu. Mícháme do úplného rozpuštění čokolády, přikryjeme potravinouvou fólií a necháme do druhého dne vychladnout. Dáme do zdobícího sáčku a plníme makronky.
Pusinky:
Bílky s cukrem dáme do mísy a v horké lázni zahřejeme na 70°. Dáme do šlehacího robotu a šleháme do tuha. Mezitím si rozpálíme troubu na 90°. Poté sníh napníme do zdobícího sáčku a stříkáme na plech pusinky. Dáme do trouby a po vyskočení snížíme teplotu na 60° a sušíme 45minut. (Záleží na velikosti pusinek, menší pusinky budou dříve hotové naopak větší musíme sušit déle).