Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Máslová vánočka s rozinkami a mandlemi

Domácí vánočka je to nej, čím se můžete na Vánoce blýsknout!

Vydání: 2014/12
Autor:
Hodnocení:
46 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 vánočku
Doba přípravy: Do hodiny
PT45M
Pečení 0:45
Chléb a pečivo Česká

Ingredience

    • 2 hrsti rozinek
    • 2 lžíce rumu
    • 3/4 kostky droždí
    • 100 g moučkového cukru + na poprášení
    • 150 ml plnotučného mléka, vlažného
    • 500 g hladké mouky
    • špetka soli
    • 1 vanilkový cukr
    • jemně nastrouhaná kůra z 1/2 biocitronu
    • špetka muškátového květu
    • špetka mletého anýzu (nemusí být)
    • 3 žloutky + 1 vejce na potření
    • 125 g másla, rozpuštěného
    • 100 g loupaných mandlí

Příprava jídla

1 Rozinky propláchněte horkou vodou, nechte okapat, zalijte rumem a nechte na- bobtnat. Droždí utřete s lžící cukru a rozmíchejte s polovinou vlažného mléka. Mléko nesmí být teplejší než teplota lidského těla, zkuste ji proto nejdřív prstem.

2 Do mísy prosejte mouku se solí, promíchejte se zbylým cukrem, vanilkovým cukrem, nastrouhanou citronovou kůrou a kořením. Přilijte rozmíchané droždí a zbytek mléka, ve kterém jste rozmíchali žloutky,
a vše promíchejte. Přilijte rozpuštěné máslo a vypracujte hladké nelepivé tužší těsto (vařečkou nebo v robotu hnětacím hákem). Přikryjte ho utěrkou a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Během kynutí ještě jednou až dvakrát propracujte, abyste vyhnali vzduch.

3 Těsto vyklopte na vál, znovu prohněťte a zapracujte do něj slité rozinky a většinu nasekaných mandlí. Pak jej rozdělte na 9 stejných dílů. Každý vyválejte na stejně silný pramen, dlouhý 25–30cm .

4 Nejdřív upleťte spodní patro ze 4 pramenů. Prameny uprostřed překřižte a začněte je od středu zaplétat, nejdříve směrem k jednomu konci a pak i na druhou stranu (obr. 2). Konce spojte a zahněte dospodu. Základ vánočky položte na plech vyložený pečicím papírem, uprostřed po celé délce udělejte rýhu hranou dlaně (obr. 3). Pak patro potřete rozšlehaným vejcem.

5 Nyní upleťte klasický cop ze tří pramenů (obr. 4). Konce spojte a spletený cop položte na spodní patro vánočky. Opět po celé délce copu udělejte hranou dlaně rýhu a potřete ho vejcem. Navrch položte dva poslední stočené prameny a konce zahněte pod základ vánočky. Povrch opět potřete vejcem (obr. 5) a posypte zbylými nasekanými mandlemi. Svrchu zapíchněte 3 špejle, které pomohou udržet tvar vánočky. Nechte znovu kynout, minimálně půl hodiny, ale čím déle, tím lépe.

6 Troubu předehřejte na 180 °C. Vánočku vložte do trouby a pečte 20 minut. Pak snižte teplotu na 160 °C a pečte ještě 20–25 minut dozlatova. Před dopečením vytáhněte špejle.

7 Upečenou vánočku nechte vychladnout na mřížce a před podáváním pocukrujte.

NĚCO NAVÍC Mandle na závěrečné posypání předem namočte do mléka nebo vína, při pečení se tak nevysuší. Netroufáte-li si na cop ze čtyř pramenů, upleťte základ vánočky ze tří, ale silnějších pramenů a rukou ho více zploštěte.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Expresní vaječný likér

Pstruh namodro

Bramborový salát

Kapr z trouby v citronové strouhance

Houbový kuba

Rybí polévka se zeleninou 
a máslovými toustíky

Štědré hodování

Vánoční pečení v Čechách i ve světě

reklama

Přidat komentář