OBCHOD

Mátovo-limetovo-medová marináda s krevetami

Dobré marinády není nikdy dost!

Vydání: 2015/8
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
2 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 2-4 osoby
Doba přípravy: Do 10 minut
Opékání 0:03
Chuťovka

Ingredience

    • 16 syrových nepředvařených krevet v celku, neloupaných

    NA MARINÁDU

    • 1 svazek máty, lístky otrhané
    • 1/2 svazku koriandru, lístky otrhané
    • 1 dlouhá červená chilli paprička, nakrájená nadrobno
    • 1 lžíce najemno nastrouhané limetové kůry
    • 60ml limetové šťávy
    • 125ml panenského olivového oleje
    • 1 lžíce medu
    • 2 lžičky vločkové mořské soli
    • 1 lžička drceného pepře

     

Příprava jídla

1 Ve vhodném mixéru nebo chopperu zpracujte najemno přísady na marinádu. Vznikne jí zhruba 250ml. Čtvrtinu marinády promíchejte s krevetami a odložte na 3 minuty. Potom krevety opékejte na grilovací pánvi na středním ohni nebo na grilu asi 3–4 minuty, v průběhu obracejte. Podávejte s další marinádou (čerstvou, v níž se krevety nemarinovaly).

NĚCO NAVÍC

Tahle marináda ladí i s jehněčím, hovězím nebo s kuřecím masem. V chladničce vydrží 2–3 dny. 

NÁKUPNÍ LEXIKON

  • MRAŽENÉ VS. CHLAZENÉ Pod názvem kreveta se může skrývat až 300 různých druhů korýšů. Nejčastěji jsou u nás ke koupi krevety chované v teplých mořích – rychle totiž rostou a jsou levnější. Vzhledem k náchylnosti korýšů ke zkáze jsou krevety vždy mražené či na moři hluboce zmrazené a pak rozmrazené (i když kupujete ty z chladicího pultu).
  • ŠEDIVÉ VS. RŮŽOVÉ Krevety (i vyloupané) mají zasyrova nepříliš vábnou šedavou barvu. Krásně zrůžoví až po tepelné úpravě.
  • LOUPANÉ VS. NELOUPANÉ V celku vypadají efektně, ale po vyloupání z krunýřků zbývá okolo poloviny váhy čistého masa. Krevety se navíc kazí od hlavy a pachuť chytají od střívka na hřbetě. Na váhovém úbytku se u mražených podílí i ledová krusta.
  • BEZPEČNOST NADE VŠE Nekupujte krevety, které nevoní, jsou oslizlé či mají podezřelé skvrny. Nikdy je nejezte syrové a vždy je spotřebujte co nejdříve po nákupu, mražené nevyjímaje. Často se doporučuje rozmrazovat je v chladničce tak, aby neležely v odtávající vodě. Rychlejší možnost: mísa se studenou vodou anebo osolená ledová voda. 
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Linguine s krevetami a česnekovým máslem

Krevetové smaženky

Letní fazolový salát s krevetovými špízy

Krevetový "guláš"

reklama

Přidat komentář