Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Melounový salát s mátou & fetou

Sladký meloun se slanou fetou a olivami vytváří svěží a harmonickou chuťovou kompozici.

Vydání: 2015/8
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 10 minut
P
Salát

Ingredience

    • 1/2 vodního melounu (asi 1kg dužiny)
    • 1 menší červená cibule, nakrájená na tenké plátky
    • 100g sýra feta
    • hrst černých řeckých oliv kalamata
    • hrst lístků máty, nejlépe s příchutí citronu nebo jahod (viz Něco o mátě)
    • panenský olivový olej na pokapání
    • mořská sůl a čerstvě drcený pepř
    • balzamikový krém k podávání

Příprava jídla

1 Meloun nakrájejte na plátky, odřízněte slupku a napříč nakrájejte na malé výseče velikosti sousta. Rozložte na mísu nebo servírovací talíř. Posypte kolečky cibule, nadrobenou nebo na kostky nakrájenou fetou, olivami, mátovými lístky a pokapejte olivovým olejem.

2 Mírně osolte (podle toho, jak máte slaný sýr, možná to nebude ani třeba) a posypte pepřem.

3 Salát lehce zakápněte balzamikovým krémem nebo ho podávejte zvlášť na talířku či v misce, aby si každý mohl smočit jednotlivá sousta.

NĚCO NAVÍC

Jestli použijete červený, nebo žlutý meloun, je jen na vás, ale rozhodně doporučujeme meloun vodní. Je šťavnatý a jeho chuť dokonale ladí s dalšími přísadami. 

NĚCO O MÁTĚ

  • Máta je jednou z nejdéle pěstovaných vytrvalých bylinek. Byla známá už ve starém Egyptě a od těch dob se usídlila nejen v kuchyních, ale také v lékařských a kosmetických laboratořích.
  • Její použití v kuchyni je ze všech bylinek nejuniverzálnější – skvěle se uplatňuje v pokrmech všech světových kuchyní, teplých i studených, sladkých i slaných.
  • Ze všech druhů máty je pro naše zdraví nejprospěšnější silně aromatická máta peprná, která přináší úlevu při poruchách trávení, nachlazení a bolestech hlavy. 
  • Druhů máty a jejích hybridů vzniklých křížením je celá řada. U nás se setkáme s přibližně třiceti druhy, z nichž nejrozšířenější je máta peprná, která vyniká svěží ostrou chutí. Kromě běžných druhů můžete stále častěji narazit na hybridy vonící po čokoládě, banánech, jahodách, citronu atd. Liší se tvarem i velikostí lístků, ale spolehlivě je poznáte, když je promnete mezi prsty a přivoníte. V receptech můžete jednotlivé druhy zaměňovat nebo naopak využívat jejich příchuť k podtržení chutě konkrétního jídla. 
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Mátová omáčka s citronovou šťávou

Citronový krém

Mátový chlebíček s borůvkami

Křupavé placky & pesto z máty

Tabbouleh s mátovým labne

Přidat komentář