Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Meruňkový koláč z podmáslí

Stačí jen promíchat přísady a šoupnout pekáček do trouby. Výsledkem je luxusně nadýchaný a šťavnatý moučník. Prostě hit! 

Vydání: 2015/4
Autor:
Hodnocení:
26 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 koláč
Doba přípravy: Do 20 minut
+ chladnutí
PT45M
Pečení 0:45
Koláč

Ingredience

    • 175 g másla, hodně změklého + na vymazání
    • 200 g hladké mouky
    • 2 lžičky kypřicího prášku
    • špetka soli
    • 150 g mletých mandlí
    • 200 g světlého třtinového cukru
    • 150 ml podmáslí
    • 3 velká vejce, prošlehaná
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • strouhaná kůra z 1 biocitronu
    • 8 zralých meruněk, přepůlených a odpeckovaných, nebo 1–2 meruňkové kompoty (á 400 g)
    • 2 lžíce tekutého medu
    • 50 g mandlových lupínků

    NA KRÉM

    • 150 ml smetany ke šlehání
    • 150 ml řeckého jogurtu
    • 4 lžíce tekutého medu 

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180°C/160°C. Vymažte máslem obdélníkovou pečicí formu o rozměrech 30x23x5cm a vyložte ji pečicím papírem. Promíchejte všechny suché přísady v robotu. Přidejte máslo, podmáslí, vejce, vanilku a citronovou kůru a několika pulzy znovu promíchejte. Přendejte do pečicí formy, uhlaďte a navrch úhledně rozložte meruňky. Pokapejte medem a posypte mandlovými lupínky. Pečte 40–45 minut, až zapíchnutá špejle vyjde čistá. Vyjměte a nechte 20 minut chladnout.

Mezitím ušlehejte smetanu s jogurtem a medem, až směs zhoustne. Koláč nakrájejte a podávejte s kopečkem ochucené smetany. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Polévka z podmáslí s křenovými šťouchanými bramborami

Smažené jižanské kuře se salátem Coleslaw & domácími bulkami

20 nejlepších letních koláčů z plechu a forem

20x sladké meruňky

Komentáře

Obrazek uzivatele
Výborné!! Jemná vláčná chuť koláče, opravdu vynikající.

Přidat komentář