OBCHOD

Mrkvová polévka se sedmi druhy koření

Polévka je pěkně ostrá a koření i způsob přípravy zajistí, že ani nepoznáte, že je z mrkve. Můžete z hádání hlavní přísady udělat kvíz pro své hosty. 

Vydání: 2016/4
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 2 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
Vaření 0:35
Polévka

Ingredience

    • 2 lžíce slunečnicového oleje
    • 2,5 lžičky černých (hnědých) hořčičných semínek
    • 12 malých kari listů (viz Něco navíc)
    • 1 cibule, nakrájená nahrubo
    • 1 stroužek česneku, nakrájený nahrubo
    • 450g mrkve, nakrájené na menší kousky
    • 2,5cm kousek zázvoru, oloupaný a nakrájený nadrobno
    • 1 lžíce koření kari madras
    • 1 čerstvá červená chilli paprička, zbavená semen a nasekaná
    • 1/2 lžičky římského kmínu
    • semínka ze 2 tobolek kardamomu
    • 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
    • 1 litr zeleninového vývaru
    • 1/2 lžičky mleté kurkumy
    • mořská sůl
    • 75ml hustého řeckého jogurtu + na dokončení 

Příprava jídla

1 V hrnci rozehřejte olej a vsypte hořčičná semínka a kari listy. Na středním plameni míchejte 15 sekund, až začnou semínka praskat. Polovinu kari listů vyjměte děrovanou sběračkou a odložte.

2 Do hrnce přidejte cibuli, česnek, mrkev, zázvor, kari koření, chilli papričku, římský kmín, kardamom a koriandr, promíchejte, přiklopte, ztlumte oheň a duste cca 15 minut, až zelenina změkne. Odklopte, zalijte vývarem, zvyšte plamen a přiveďte k varu. Přidejte kurkumu, špetku soli, ztlumte a vařte 20 minut.

3 Rozmixujte dohladka. Přeceďte přes husté síto. Polévku vraťte do čistého hrnce a znovu přiveďte k varu a pak vypněte. Vmíchejte jogurt a případně dosolte. Polévku rozdělte do misek a podávejte s odloženými kari listy a ozdobenou lžící jogurtu.

NĚCO NAVÍC

Kari listy koupíte čerstvé či mražené v obchodech s indickými a pákistánskými potravinami nebo sušené na webu a v některých kořenářstvích. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Marinovaný kozí sýr

Jarní rizoto s misem

Tousty s kořeněným lilkem

Kuře se zelenou harissou

Těstoviny s brokolicí & šafránem

reklama

Přidat komentář