Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Mrkvové cupcakes

Dokonalý víkendový dezert. Mrkev mu dodává fantastickou vláčnost a koření lákavou vůni. Tradiční americký carrot cake jsme upekli ve formě na muffiny a vznikly roztomilé dortíky. Stačí už jen kopeček svěžího krému a jste v labužnickém nebi. 

Autor:
Hodnocení:
17 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 12 cupcakes
Doba přípravy: Do 20 minut
P
Chuťovka Americká

Ingredience

    • 140 ml bílého jogurtu
    • 100 g másla, rozpuštěného
    • 4 vejce
    • 360 g polohrubé mouky
    • 200 g krupicového cukru
    • 1 sáček prášku do pečiva
    • špetka soli
    • 240 g mrkve, nastrouhané najemno
    • 1 lžička mleté skořice Avokádo
    • 1 lžička mletého zázvoru Avokádo
    • 1 lžička citronové kůry Avokádo
    • 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku Avokádo
    • kvítka nebo lístky bylinek na ozdobu (nemusí být)

    NA KRÉM

    • 250 g čerstvého smetanového sýra
    • 1- 2 lžíce smetany ke šlehání
    • 2 lžíce moučkového cukru
    • 1 lžička citronové kůry Avokádo
    • 1 lžíce citronové šťávy

     

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Formu nebo formičky na muffiny vyložte papírovými košíčky. 

2 Připravte si suché ingredience: do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, kypřící prášek, sůl a všechno koření. Promíchejte.

3 V míse našlehejte jogurt, rozpuštěné zchladlé máslo a vejce. Přisypte suché ingredience a krátce promíchejte. Nakonec vmíchejte nastrouhanou mrkev. Je-li mrkev sušší, přidejte ještě lžíci či dvě jogurtu.

4 Rozdělte do formiček a pečte, až muffiny vyběhnou a zezlátnou. Trvá to asi 20 minut. Propečenost zkontrolujte špejlí. Když vyjde suchá jen s pár drobečky, máte hotovo. Muffiny nechte vychladnout na mřížce.

5 Během pečení si připravte krém. Sýr prošlehejte s cukrem dohladka a dochuťte citronovou kůrou a citronovou šťávou. Krémem zdobte vychladlé dortíky. V sezoně přidejte i jedlé květy či lístky bylinek.

NĚCO NAVÍC

  • Směsi (moučnou suchou a jogurtovou mokrou) při spojování nepřemíchejte, stačí, aby se suchá směs navlhčila – použijte stěrku či vařečku. Pár hrudek v těstě do muffinů patří, jinak budou tvrdé. 
  • Máte chuť na změnu? Vyměňte mrkev za jablka nebo je namíchejte v poměru 1:1. 
  • Do těsta můžete přidat hrst nahrubo nasekaných vlašských ořechů.
  • Dokonale vláčný korpus tvoří skvělý podklad pro jakýkoliv krém. Na tradiční mrkvový dort či cupcake vždy patří čerstvý smetanový sýr. 
  • Šťavnaté muffiny chutnají báječně i bez krému, stačí je jen lehce pocukrovat. Ideálně se hodí jako svačinka s sebou na výlet. Správný cupcake se ale bez nadýchané krémové čepice neobejde. 
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Rozmarýnové kuře s bramborami a tzatziky

Pečená treska s kořeněnou krustou

Krůtí perkelt

Vepřový šašlik s ředkvičkovým dipem

Provensálská zelenina s vejci

Kuřecí kebab z pánve

Květákové kari s kokosovým mlékem

Vyhrajte dárkové balení koření Avokádo

Argentinský steak s bylinkovou omáčkou

Masové kuličky s melounovým salátem

Komentáře

Obrazek uzivatele
Výborné i bez krému. Místo jogurtu jsem dala podmáslí (jogurt jsem zapomněla koupit :)
Obrazek uzivatele
Bezva nápad. Recept by fungoval i se zakysanou smetanou. :)

Přidat komentář