Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Nadívaná kachna na švestkách

Pro víc než čtyřčlennou rodinu by mohla být jedna kachna málo – když ji ale vykostíte a naplníte nádivkou, hravě pohostíte i větší společnost.

 

Vydání: 2014/12
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
PT2H30M
Pečení 2:30
Česká

Ingredience

    • 1 masitá chlazená kachna (o hmotnosti asi 2kg)
    • sůl a čerstvě mletý pepř

    NA NÁDIVKU

    • 9 housek
    • 200g sušených švestek a
    • 100g brusinek, propláchnutých
    • 100g mandlí, celých loupaných
    • 2 velké hrsti nasekané petrželky
    • 8 vajec, žloutky a bílky zvlášť
    • 150–200ml mléka
    • 100g libové slaniny, nakrájené na kostičky
    • špetka muškátového květu
    • 1/2 lžičky tymiánových lístků

    NA OMÁČKU

    • 2 větší šalotky, nakrájené najemno
    • 80g třtinového cukru + na dochucení
    • svitek skořice, hvězdička badyánu a 1 hřebíček
    • 500ml červeného vína
    • 350g švestek, rozpůlených

     

Příprava jídla

1 Nejprve vykostěte kachnu. Začněte na prsíčkách – kachnu obraťte prsíčky nahoru, nadzvedněte kůži a ostrým nožem opatrně začněte odřezávat skelet těsně podél kosti. Dávejte při tom pozor, abyste neprořízli kůži (když už se to stane, sešijte ji jehlou a bílou nití). Odřezejte kostru ze všech stran; křídla a stehna v kloubu oddělte zevnitř od trupu, nastřihněte je nebo vylomte a ponechte na místě. Odřezaný skelet vytáhněte spodem ven a použijte ho na polévku.

2 Rozpalte troubu na 200 °C/180 °C. Housky nakrájejte na kostičky, rozložte na pečicí plech a dozlatova opečte.

3 Připravte nádivku. V misce smíchejte pokrájené švestky, brusinky, většinu mandlí, předem nasekaných, opražené kostičky housky, nasekanou petrželku, žloutky, mléko, kostičky slaniny, sůl, pepř a muškátový květ. V jiné misce ušlehejte bílky a zlehka je pak vmíchejte do nádivky.

4 Troubu ztlumte na 180 °C/160 °C. Nádivkou napěchujte kachnu, upravte ji do původního tvaru a sešijte ji pevnou nití nebo spíchněte špejlemi. Kachnu posypte tymiánem a pečte v pekáči na mřížce asi 2 hodiny, doměkka a dozlatova; občas ji přelijte uvolněnou šťávou. První hodinu pečte kachnu zakrytou. Pokud se vypéká větší množství tuku, průběžně ho odebírejte. Upečenou kachnu vy- jměte z trouby, lehce zakryjte alobalem a nechte odpočinout.

5 Na omáčku osmahněte na lžíci vypečeného sádla šalotku dosklovita. Přidejte cukr, skořici, badyán a hřebíček a promíchejte. Jakmile se cukr rozpustí a začne zlátnout, přilijte víno, pořádně rozmíchejte a prudce vařte, dokud se víno z poloviny nevyvaří. Pak vmíchejte švestky a povařte je do změknutí. Pokud je třeba, dochuťte omáčku cukrem nebo ještě povařte, není-li dost hustá. Nakonec přidejte pár celých mandlí a jen krátce prohřejte.

6 Kachnu naporcujte a podávejte s omáčkou a pyré.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kachní bílá polévka

Bramborovo-batátové pyré

Tvarohový závin s vinnou pěnou

reklama

Přidat komentář