Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Nakládané lilky

Léto milujeme, protože je nejen plné slunce, ale hlavně všeho, co pod ním dozrává. I když se snažíme sebevíc, všechno se sníst nedá, a tak děláme zásoby na zimu, louhujeme, zavařujeme, nakládáme...

Vydání: 2018/7
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na cca 3 sklenice
Doba přípravy: Do 10 minut
+ případné vypocení
PT45M
Pečení 0:45
Zavařenina

Ingredience

    • 1,5 kg lilků, na 1cm silná kolečka
    • 4–5 lžic soli a čerstvě mletý pepř
    • 800 ml bílého vinného octa
    • 1/2 lžičky nasekaných lístků rozmarýnu
    • 1/2 lžičky odrhnutých lístků tymiánu
    • 800 ml olivového oleje
    • 4 stroužky česneku, neoloupané, rozmáčknuté nožem

Příprava jídla

1 Lilky rozložte na utěrku a štědře osolte. Nechte je zhruba 1 hodinu vypotit a pak je osušte papírovou utěrkou.

2 Ve velkém hrnci přiveďte k varu 3 litry vody, vlijte ocet, přiveďte znovu k varu, přidejte lilky a 2 minuty je blanšírujte. Slijte a nechte vykapat (v cedníku je zmáčkněte, ať je zbavíte tekutiny). Rozložte je do pekáče, opepřete, posypte bylinkami, zalijte olivovým olejem, přidejte neoloupané, ale rozmáčklé stroužky česneku a dejte do trouby vyhřáté na 180°C. Pečte 45 minut.

3 Pekáč vyjměte a lilky upěchujte do sklenic. Zalijte je olejem, v němž se pekly (zkontrolujte, že uvnitř nezůstaly vzduchové kapsy), a zavřete. Takto naložené vydrží v lednici až 2 týdny, můžete je však i sterilizovat.

NĚCO NAVÍC
Nebojte se množství octa, lilky jsou v něm jen krátce, rozhodně nebudou kyselé. Díky octu ale získají jemně pikantní chuť. Někdo lilky potit nenechává, jiný by bez vypocení nepokračoval – necháme to na vás, ale je dobré vědět, že nově pěstované odrůdy se už potit nutně nemusí.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Meruňkový džem s levandulí

Černorybízový likér cassis

Nakládané okurky babičky Jiřinky

Do skla!

Přidat komentář