OBCHOD

Nakládané melounové ‚slupky‘ à la matjesy

Chystáte-li se nakládat melounové okraje do menších sklenic, nakrájejte je raději na kostky o hraně 2,5cm. Totéž platí i pro případ, že je chcete mít opravdu celé měkké. Pokud se vám nechce nakládat v malém, můžete si slupky nastřádat za pár dnů v uzavřené nádobě v chladničce.

Vydání: 2016/7
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 cca 1,2-1,5l sklenici
Doba přípravy: Do 20 minut
+ odležení
Vaření 0:10
Zavařenina

Ingredience

    • 75gsoli
    • 1 meloun (cca 3–4kg), jen ,slupky‘ s tenkou vrstvou růžové dužiny
    • 2–3 stroužky česneku, na plátky
    • 3–5 snítek kopru
    • 1/2 lžičky hořčičného semínka

Příprava jídla

1 Na lák přiveďte k varu 500ml vody, odstavte a rozpusťte v ní sůl (míchání nutné). Nechte zchladnout.

2 Mezitím zbavte melounové ,slupky‘ vnější zelené vrstvy pomocí škrabky na zeleninu nebo ostrého nožíku. Pak je nakrájejte na špalíky široké cca 2,5cm. Připravené kousky naskládejte nastojato natěsno do sterilizované zavařovací sklenice se širokým hrdlem o objemu cca 1,2–1,5 litru (můžete je také rozdělit do více sklenic o menším objemu, viz vlevo dole) a prokládejte je přitom česnekem, koprem a hořčičným semínkem. Slupky vmáčkněte do sklenice, abyste eliminovali vzduchové kapsy mezi nimi, pak ze sklenice opatrně (přes cedník) vylijte nashromážděnou tekutinu.

3 Pomocí širokého trychtýře nalijte do sklenice lák o pokojové teplotě. Navrchu nechte ani ne centimetr volný. Čistou lžící vmáčkněte melounové ,slupky‘ do sklenice (je třeba vyhnat vzduch), popřípadě doplňte lákem, ale nechte navrchu opět necelý centimetr volný.

4 Sklenici pevně uzavřete. Sterilizujte 10 minut při 100°C (ponořené ve vroucí vodě tak, aby víčko bylo alespoň 2,5cm pod hladinou). Pak opatrně vyjměte, nechte vychladnout a uložte do chladu a temna nejméně na týden. Podávejte pokapané chutným olejem. 

 

BONUS

Melounový džem 

Z 1kg melounové dužiny (zhruba 1,75kg neočištěného) vyberte tmavá jadérka a nakrájejte ji na kousky. Smíchejte s 1kg želírovacího cukru 2:1, šťávou a nastrouhanou kůrou ze 3 biocitronů (či 2–3 lžičkami sušené), zakryjte a nechte asi 4 hodiny stát v chladu. Za stálého míchání přiveďte k varu a 4–5 minut vařte. Chcete-li, přidejte 2 lžičky mletého zázvoru. Ještě horké plňte do sterilizovaných zavařovacích sklenic a pevně uzavřete. Pojídejte za chmurných listopadových či zimních dnů a vzpomínejte přitom na léto.

P. S. Existují i recepty, které se obejdou bez želírovacího cukru, ale krátké vaření je tady důležitější než absence chemie. 

Nahlásit chybu v receptu
reklama

Přidat komentář