Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Nakládané šalotky

Perfektní k sýrům nebo jako jedna z mnoha složek tapas!

Vydání: 2015/8
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 4 sklenice po 500 ml
Doba přípravy: Do hodiny
+ chladnutí
PT30M
Vaření 0:30
Zavařenina

Ingredience

    • 1,5kg drobných šalotek nebo perlových cibulek
    • 1 litr bílého vinného octa
    • 150ml panenského olivového oleje
    • 140g třtinového cukru
    • 1 lžíce nejodidované soli
    • 1 lžička kuliček černého pepře, podrcených
    • 2 hrsti bazalkových lístků
    • 100ml balzamikového octa 

Příprava jídla

1 Šalotky (cibulky) nasypte do mísy, zalijte konvicí vroucí vody, nechte minutu stát, sceďte. Až zchladnou tak, aby se s nimi dalo pracovat, oloupejte je (pozor, trvá to dlouho). Oloupané šalotky odložte.

2 Všechny ostatní suroviny kromě balzamikového octa smíchejte se 600ml vody, přiveďte k varu, zmírněte oheň a 3 minuty vařte. Pak vložte oloupané šalotky a 8–10 minut povařte, aby sotva změkly.

3 Vylovte šalotky a bazalku a rozdělte je do sterilizovaných sklenic.

4 Tekutinu 5 minut zprudka vařte. Odstavte, vmíchejte balzamikový ocet a nálevem zalijte šalotky ve sklenicích. Sklenice uzavřete a nech- te stát nejméně 3 dny. Vydrží asi 3 měsíce. 

 

ŠALOTKOVÉ VARIACE

  • Nakládané šalotky se hodí jako doplněk k sýrovému prkénku a chlebu nebo jimi vylepšete sendvič se sýrem (čedarem či sýrem s modrou plísní);
  • jako pikantní součást domácí tatarské omáčky;
  • v dipu z čerstvého smetanového sýra (lučina), doplněné tortillovými lupínky, tyčinkami nebo čerstvou zeleninou (mrkev, řapíkatý celer, ředkvičky, okurka);
  • do všech možných salátů od bramborových po listové. 

 

PRAVIDLA KONZERVÁRNY

Aby měly zavařené produkty dlouhou trvanlivost, je nutné dbát při konzervování na kvalitu surovin, čistotu a dodržování předepsaných postupů. Na co se soustředit?

  • ČISTÉ SKLO I VÍČKA. Troubu předehřejte na 140/120°C. Sklenice umyjte v horké vodě se saponátem a pak důkladně opláchněte (můžete je také umýt v myčce). Poté je postavte na plech, vložte do trouby, vypněte ji a nechte zcela vychladnout. Víčka vyvařte v horké vodě a pak nechte úplně oschnout.
  • VOLBA SKLENIC. Při výběru sklenic či jiných nádob berte v potaz způsob využití i tekutost či pevnost obsahu. Například kečup můžete dát i do lahví se širším hrdlem, na džemy nebo chilli omáčku, které je vhodné nabírat lžičkou, volte klasické sklenice, nejlépe se šroubovacími víčky, jež se snadno uzavírají. 
  • SPRÁVNÁ TEPLOTA. Postupujte podle rad v receptech nebo v návodech ke skleničkám. Obecně platí, že sklenice určené k zavaření se plní co nejteplejší hmotou, proto je dobré postavit je při plnění na poskládanou mokrou utěrku, která pomáhá vyrovnávat teploty (případně je ohřát). Nádoby určené k uchovávání v chladničce či mrazáku plňte naopak hmotou zchladlou.
  • ŽELÍROVACÍ TEST. U džemů a marmelád je dobré vyzkoušet, zda už želírují, tj. samovolně tuhnou: Do mrazáku nachystejte malé porcelánové talířky. Potom na ně kápněte svařenou hmotu, chvilku počkejte a pak vrstvu projeďte prstem. Když zůstane zvrásněná a prst v ní zanechá trvalou stopu, je hotovo. V opačném případě ještě chvilku vařte či přidejte pektin. 
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Nakládané papriky

Pálivá chilli omáčka

Jablečno-hruškové pyré s javorovým sirupem

Domácí kečup

Nakládejte, zavařujte!

Do skla!

Přidat komentář