Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Narozeninový dort

Popis receptu: 

Křehký dort z mandlového těsta s kombinací dvou bílých krémů a promazán osvěžujícím citronovým krémem.Ozdobený čestvým ovocem.

Autor: Tereza Dostálová
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 13 kusů
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    1. Těsto : 260g hladké mouky
    2.               50g mandlové mouky
    3.              120g moučkového cukru
    4.               200g másla
    5.                   4 žloutky
    6.                   špetka soli
    7. Krém bílkový :
    8.                         3 bílky
    9.                      150g cukru krystal
    10.                       240g másla
    11. Krém smetanový:
    12.                             250g mascarpone
    13.                             250g smetany 33-40 %
    14.                                      trochu cukru
    15. Citronový krém:
    16.                           2 žloutky
    17.                          40ml citronové šťávy
    18.                          30g másla
    19.                          40g cukru krystal
    20. Zdobení:
    21.               ovoce dle chuti, pusinky, květy

                                                                                                           

           

     

Příprava jídla

  1. Těsto:
  2. Vyšleháme změklé máslo, cukr, žloutky a postupně přidáváme mandlovou mouku, hladkou a sůl. Vypracujeme těsto a necháme do druhého dne uležet. Je to podobné jako linecké těsto. Vyválíme asi na 5mm tlusté těsto a vyřízneme podle šablony tvar písmene.Velikost písmene přibližně 30cm x 25cm. Písmeno musí být 2x. Těsto propícháme vidličkou a dáme péct na 185°C do růžova asi 15 min.
  3. Bílkový krém:
  4. Bílky s cukrem šleháme nad párou do pevného krému.Teplota by měla dosáhnout 70°C. Potom stáhnem z páry , necháme trochu vychladit. Postupně pomalu zašleháváme máslo až se vše pěkně spojí. Rozdělíme na dvě části.
  5. Smetanový krém :
  6. Všechny suroviny v míse vyšlehejte do tuha. Rozdělíme na 2x.
  7. Citronový krém :
  8. Ve vodní lázni mícháme žloutky, citronovou šťávu a cukr do zhoustnutí. Teplota by měla dosáhnout 70°C. Potom necháme trochu vychladit a postupně zašleháme máslo. Krém si můžeme připravit den dopředu.
  9. Sestavení dortu:
  10. Dort by se měl plnit určitě 1 den před konzumací, aby se pěkně rozležel. Dozdobíme až v den konzumace.
  11. Na první písmeno si rozetřeme část citronového krému. Neroztíráme až ke kraji, aby krém nebyl vidět- spíše po středu. To stejné uděláme i s druhým písmenem. Do sáčku s hladkou  špičkou dáme část bílkového krému- naneseme po obvodu písmene. Do středu dáme krém smetanový. Mezery vyplníme ovocem. Přiložíme druhé písmeno, které už máme potřené citronovým krémem. Lehce přitiskneme. Opět po obvodu nazdobíme bílkovým a střed smetanovým krémem.Necháme 1 den uležet. Dozdobíme ovocem, květinami, pusinkami-čímkoliv co se nám líbí.

 

Přidat komentář