Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

New York Cheesecake

Sýrový nebo také tvarohový dort se peče po celém světě, ale newyorská verze je No. 1. 

Vydání: 2016/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 dort
Doba přípravy: Do 20 minut
+ chladnutí
PT30M
Pečení 0:30
Dort

Ingredience

    • 150–250g sušenek (BeBe, máslové sušenky...)
    • 70–120g másla + na formu

    NA NÁPLŇ

    • 600g plnotučného čerstvého smetanového sýra (např. lučina, philadelphia, gervais...)
    • 200ml zakysané smetany
    • 250g moučkového cukru
    • 1,5 lžičky citronové šťávy
    • kůra z 1 citronu, nastrouhaná najemno
    • 1,5 lžičky vanilkového extraktu
    • 3 velká vejce a 1 žloutek navíc

    NA POTŘENÍ

    • 250ml zakysané smetany
    • 1 lžíce moučkového cukru
    • 2 lžičky citronové šťávy 

Příprava jídla

1 Na korpus nasypte sušenky do sáčku, rozdrťte je válečkem a smíchejte s rozpuštěným máslem. Můžete je rozmixovat i několika rychlými pulzy v kuchyňském robotu, přidat k nim nerozpuštěné máslo, krátce promixovat a po minutě zapulzovat do třetice, aby hmota začala tvořit hrudky, což je ideální.

2 Rozevírací dortovou formu o průměru 24cm vymažte máslem, pro lepší vyjímání dortu ji ještě potom můžete vyložit pečicím papírem.

3 Sušenkovou hmotu rovnoměrně upěchujte dnem skleničky na dně formy. Korpus dejte do chladničky a nechte ho tam po dobu zbývajících příprav. Korpus lze navíc zapéct, a to 10 minut při 180°C – bude křupavější.

4 Troubu ztlumte na 160°C (a zapomeňte na horkovzduch, ten dortu neprospívá). Do čerstvého sýra po částech přidávejte zakysanou smetanu, moučkový cukr, citronovou šťávu i kůru a vanilkový extrakt. Pak do hladké hmoty po jednom zamíchejte vejce a žloutek. Vlijte na korpus a nechte 5 minut stát, aby vyprchaly bublinky vzduchu. Pečte 25–30 minut. Přestaňte péct o chvilku dříve, než je obvyklé: pokud byste čekali, až koláč celý dobře ztuhne, tak by se přepekl, popraskal, a hlavně byste přišli o fenomenální krémovou konzistenci. Pečení končí ve chvíli, kdy poklepem lžící na bok formy shledáte, že se těsto chvěje podobně jako želé.

5 Vychladlý dezert zakryjte alobalem a dejte do druhého dne odpočívat do chladničky.

6 Zakysanou smetanu utřete s moučkovým cukrem a citronovou šťávou, vychlaďte.

7 Cheesecake vyjměte z formy, potřete vychlazenou ochucenou smetanou a podávejte. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Humr Newburg

Cupcaky

Long Island iced tea

Manhattan

Mai Tai

Reuben sendvič

reklama

Přidat komentář