Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Okurkový salát nebo kimči

Tenhle vynikající recept jsme okoukali od amerického šéfkuchaře a restauratéra Davida Changa z Momofuku, tedy "Šťastné broskve". 

Vydání: 2016/7
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
+ odležení
Zavařenina

Ingredience

    • 450g okurek nakládaček, podélně rozpůlených
    • 2,5 lžíce krupicového cukru
    • 1,5 lžičky vločkové mořské soli
    • 1,5 lžíce kochukaru (korejského chilli koření, lze nahradit jemnějším chilli kořením, smíchaným případně s trochou najemno drcených sušených chilli papriček) 
    • 1,5 lžíce natenko (plátky) nakrájeného čerstvého zázvoru
    • 4 stroužky česneku, na tenké plátky
    • 1 lžíce rybí omáčky
    • 1 lžíce světlé sójové omáčky
    • 1 malá mrkev a 1 jarní cibulka, nakrájené na cca 5cm dlouhé sirky
    • 1/4 malé cibule, na tenké plátky 

Příprava jídla

1 V míse promíchejte okurky s 1/2 lžíce cukru a 1/4 lžičky soli. Nechte stát asi 10 minut, aby okurky pustily nějakou tu šťávu a trochu změkly.

2 Zbývající 2 lžíce cukru smíchejte v misce se zbývající solí, s kochukaru (chilli), zázvorem, česnekem, rybí i sójovou omáčkou. Vmíchejte mrkev, jarní cibulku, cibuli a scezené okurky. Dobře promíchejte a nechte 15 minut stát. Pak podávejte nebo uložte. V chladničce vydrží v uzavřené nádobě několik týdnů s tím, že jak čas plyne, jsou okurky čím dál měkčí a ,voňavější‘. 

 

ZKUSTE TAKÉ...

Newyorské kvašáky

PŘÍPRAVA 25 MINUT
+ FERMENTOVÁNÍ ■ NA 1 CCA 2l SKLENICI ■ VELMI SNADNÉ

  • 5 vrchovatých lžic mořské soli
  • 4–6 vinných, dubových a/nebo křenových listů (jde o to, aby obsahovaly mnoho taninu)
  • 6–9 stroužků česneku, oloupaných
  • 2 velké snítky kopru nebo ještě lépe stvoly s květenstvím
  • celý černý pepř, drcená sušená paprika (nebo chilli), hořčičné semínko, pár plátků čerstvého křenu atd. podle chuti
  • přiměřené množství okurek nakládaček do sklenice zvolené velikosti, omytých a s okrájenými konci

1 Na lák rozpusťte sůl ve 2 litrech nechlorované vody. Do sklenice vložte část listů, stroužky česneku, kopr a třetinu plánovaného množství koření. Polovinu okurek napěchujte do sklenice na koření. Udělejte další vrstvu listů, česneku a koření. Pak přidejte zbývající okurky a navrch ještě česnek a koření. Zalijte lákem, navrchu nechte cca 3–5cm volného místa. Mezi okurky a hladinu láku vložte ještě další list. Je-li třeba, zatižte je čistým sáčkem naplněným lákem nebo malým talířkem. Nádobu uzavřete víčkem či zakryjte kávovým filtrem upevněným gumou.

2 Nechte stát a fermentovat při pokojové teplotě (nejlépe mezi 21–25°C), máte-li pevně těsnící víko u sklenice, denně ji otvírejte a znovu uzavřete, aby se ve sklenici nehromadil CO2. Lák by se měl zakalit a měly by se v něm objevit bublinky.

3 Až okurky dosáhnou požadované chuti a konzistence, je hotovo. Snězte je či uložte v uzavřené nádobě do chladničky nebo chladného sklepa. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Mražený jogurt s okurkou a bazalkou

Krémová okurková polévka s krevetami

Středomořský okurkový salát

Bramborový salát s dvojí okurkou a ryba ve vločkách

reklama

Přidat komentář