Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Omáčka romesco a pečené brambůrky

V Katalánsku, rodišti téhle omáčky, se romesco často podává k rybám a šnekům, ale skvělá je i k zelenině či masu.

Vydání: 2018/8
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4–6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT1H
Pečení 1:00
Omáčka

Ingredience

    • 2 kulaté červené papriky
    • 5 středně velkých oválných (italských) rajčat, rozpůlených
    • 1 bílá cibule, rozpůlená
    • 1 palice česneku, podélně rozpůlená
    • 2 lžíce panenského olivového oleje
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 40 g loupaných mandlí
    • 1 plátek bílého chleba, zbavený kůrky a nakrájený na kostičky
    • 1 lžička mleté sladké papriky
    • 1/4 lžičky španělské pálivé uzené papriky
    • 1 lžíce bílého vinného octa

    NA BRAMBŮRKY

    • 1 kg drobných brambůrek s pěknou slupkou (varný typ B)
    • 4 stroužky česneku
    • 4 lžíce panenského olivového oleje
    • vločková mořská sůl
    • 3 snítky rozmarýnu
    • 2 sušené chilli papričky

Příprava jídla

1 Pokud se rozhodnete chystat omáčku i brambůrky současně, začněte pečením brambor. Troubu předehřejte na 180 °C. Brambůrky omyjte, osušte a větší podle potřeby přepulte. Česnek i se slupkou zmáčkněte plochou stranou nože. Pak všechno smíchejte v pekáči a dejte péct do trouby dozlatova (a brambory doměkka). Trvá to 45 minut až 1 hodinu.

2 Zeleninu lze přidat do trouby k bramborám, ale omáčku můžete nachystat i dopředu – viz Něco navíc. Papriky, rajčata, cibuli a česnek rozprostřete na plech, pokapejte olejem, osolte a ope- přete. Pečte asi 30 minut při 180°C, aby všechno změklo. Papriky během pečení několikrát obraťte. Upečenou zeleninu dejte do mísy, zakryjte ji nebo přetáhněte fólií a nechte zchladnout.

3 Mandle opražte na středním ohni na pánvi nasucho, aby začaly zlátnout. Pak k nim přidejte kostičky bílého chleba a za občasného protřesení opékejte ze všech stran dozlatova.

4 Zchladlou zeleninu oloupejte (papriky – a chcete-li, tak i rajčata – zbavte i semínek) a pak dejte do robotu, přidejte mandle, chléb, koření a ocet. Pak promixujte dohladka a podle potřeby dosolte a dokořeňte (chcete-li omáčku pikantnější, přidejte více španělské uzené papriky).

5 Omáčku podávejte jako chuťovku s horkými nebo vlažnými brambůrkami.

NĚCO NAVÍC
Omáčka vydrží pár dnů v chladničce a několik měsíců v mrazáku.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Plněné papriky s kuskusem, fetou a špenátem

Fajita s paprikami a kuřecím masem

Plněné papriky jako polévka

Ryba s paprikami po španělsku

Teplý salát à la puttanesca ze žlutých paprik

Papriky s čočkou a vejci

Přidat komentář