Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Opilé ovoce

Rozkrojit jablíčko patří k štědrovečerním zvykům – až se potěšíte pohledem na hvězdičku, použijte je v receptu na opilé ovoce. Podávejte je horké s kopečkem zmrzliny, kontrast teplot je působivý a zmrzlina rozpouštějící se v kořeněné omáčce prostě božská! Budete-li ovoce dělat i pro děti, vynechte alkohol, místo něj můžete použít třeba šťávu z kompotu.

Vydání: 2017/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4–6 osob
Doba přípravy: Do 10 minut
PT30M
Vaření 0:30
Pohár

Ingredience

    • 3 menší jablka
    • 2 hrušky
    • 2 lžíce másla
    • 1–2 lžíce třtinového cukru
    • 1 vanilkový lusk, podélně rozpůlený
    • aromatické koření podle chuti (celá skořice, badyán, hřebíček...) nebo špetka šafránu
    • cca 300 g kuliček bílého a červeného hroznového vína
    • 200–300 ml tmavého rumu nebo koňaku
    • domácí zmrzlina z mascarpone k podávání

Příprava jídla

1 Jablíčka a hrušky nakrájejte na 1cm klínky nebo na čtvrtiny (podle toho, jak to máte rádi).

2 Ve větší pánvi rozehřejte máslo. Přisypte cukr a počkejte, až se začne rozpouštět. Z lusku vyškrábněte dřeň a přidejte ji do pánve. Přidejte i další koření či šafrán. Cukr nechte za pomalého promíchávání lehce zkaramelizovat.

3 Potom do pánve nasypte kousky nakrájeného ovoce a kuličky vína, zvyšte plamen a cca 10 minut míchejte a opékejte. Nakonec přilijte rum nebo koňak a nechte vařit na mírném plameni dalších 15–25 minut, dokud ovoce nezměkne a nezhnědne. Podávejte s kopečkem zmrzliny.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Voňavé vánoční kakao

Vánočky do dlaně

Ovocná bowle

Rýžový kuba

Tradiční rybí polévka s hrachem

Mandlové řízečky z vepřové panenky

Kapří kuličky

Krůtí pečeně na černo

Zelný salát s mrkví

Salát Venezuela

Krupicové noky

Třísýrová kaše

Domácí zmrzlina z mascarpone

Štědrý den podle Apetitu

Přidat komentář