Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Ořechová roláda s pařížskou šlehačkou

Po vzoru Francouzů a jejich vánočního polínka jsme se rozhodli sváteční stůl korunovat roládou plnou tradičních chutí: vlašských ořechů, čokolády a karamelu.

Vydání: 2018/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 roládu
Doba přípravy: Více než hodinu
+ chladnutí
PT10M
Pečení 0:10
Koláč

Ingredience

    • 5 vajec, bílky a žloutky oddělené
    • 1 špetka soli
    • 7 lžic krupicového cukru
    • 1/3 vanilkového lusku, dřeň vyškrábnutá (lze vynechat)
    • 2 lžíce vody
    • 2 lžíce rostlinného oleje
    • 7 lžic polohrubé mouky
    • 1/2 lžičky prášku do pečiva
    • 4 lžíce strouhaných vlašských ořechů
    • 1 sklenice výraznějšího džemu (červený rybíz, višeň, brusinka)

    NA PAŘÍŽSKOU ŠLEHAČKU

    • 200 g tmavé čokolády (70%)
    • 400 ml smetany ke šlehání (33%)

    NA GRILIÁŠ S VLAŠSKÝMI OŘECHY

    • 75 g krupicového cukru
    • 40 g vlašských ořechů, nasekaných

Příprava jídla

Připravte pařížskou šlehačku. Čokoládu nalámejte do misky. Smetanu vlijte do rendlíku a zahřejte k varu. Horkou smetanou zalijte čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Nechte vychladnout a uložte přes noc do lednice (nebo alespoň na 4 hodiny).

2 Na malé pánvi nechte na mírném plameni rozpustit krupicový cukr na karamel. Jakmile dosáhne zlatavé barvy, přidejte oříšky a hmotu nalijte na plech vyložený pečicím papírem. Rozprostřete tak, aby ořechy byly v jedné vrstvě. Nechte úplně vychladnout, pak nalámejte na kousky a pomocí výkonného mixéru rozmixujte. Griliáš můžete i roztlouct v hmoždíři.

3 Troubu vyhřejte na 180°C. Plech o rozměrech 35 x 45 cm vyložte papírem na pečení. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh. Ze žloutků, krupicového cukru a dřeně vanilkového lusku vyšlehejte nadýchanou pěnu, přidejte vodu, olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Jemně, ale důkladně zapracujte do těsta sníh s bílků a nakonec vmíchejte ořechy. Těsto rozetřete na plech a pečte zhruba 10 minut dozlatova. Nechte krátce zchladnout a poté i s papírem stočte a nechte zcela vychladnout.

4 Po vychladnutí roládu rozmotejte, opatrně sloupněte papír a rozvinutý plát potřete džemem a potom pařížskou šlehačkou. Roládu znovu sviňte, začistěte vytlačenou šlehačku. Roládu zabalte do potravinářské fólie a uložte na pár hodin do lednice.

5 Po vychlazení roládu vybalte z fólie, nakrájejte na řezy a podávejte je posypané griliášem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pomerančové minicheesecaky se sněhovou čepicí

Vánoční croquembouche

Vánoční chlebíček

Ovocný perník se zmrzlinou a sirupem z brandy

Velká nádhera aneb netradiční vánoční dezerty

Přidat komentář