Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Ořechovka

Ten jediný a pravý! Náš oblíbený redakční recept.

Vydání: 2014/6
Autor:
Hodnocení:
52 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Asi na 1 litr
Doba přípravy: Do 30 minut
+ Odležení
P
Chuťovka Česká

Ingredience

    • 24 vlašských ořechů trhaných na sv. Jana Křtitele (nebo podle aktuálního stavu přírody, viz Něco navíc)
    • 1–1,5 litru vodky či jiného destilátu (vínovice, brandy, prostějovská starorežná apod.), popřípadě směs 1 : 1 vodky a 60% potravinářského lihu (ten bývá k dostání v lékárnách)
    • 3 hřebíčky a malý kousek skořice + na dokončení (nemusí být)
    • 1–2 zrnka jalovce (nemusí být)  
    • 300–500 g krupicového cukru (podle chuti, preferujeme likér méně sladký)

Příprava jídla

 

1 Ořechy omyjte, popřípadě 2 hodiny nechte odmočit ve vodě (kvůli nečistotám). Pak je osušte a nakrájejte na kolečka nebo čtvrtinky. Vložte je do třílitrové sklenice a zalijte asi litrem alkoholu. Přidejte koření, zakryjte a nechte 6 týdnů louhovat, nejlépe na slunném parapetu.

2 Cukr buď svařte s co nejmenším množstvím vody, aby se rozpustil, nebo ho svařte s vodou v poměru 1 : 1 (500 g cukru se 500 ml či gramů vody) a s dalším kořením.

3 Potom máte opět dvě možnosti.
Varianta 1: Sceďte ořechy, tekutinu spojte s cukrovou vodou, ještě týden (měsíc, rok) nechte odležet a pak pijte.
Varianta 2: Cukrovou tekutinu přilijte k ořechům v lihu a týden nechte stát. Pak sceďte ořechy a likér se může pít.
 

NĚCO NAVÍC

  • Scezené ořechy můžete smíchat s trochou alkoholu a medem podle chuti a sníst, hodí se i k oživení náplně do jablečného závinu.
  • Ořechovka se vyrábí z nezralých vlašských ořechů, obvykle trhaných 24. června (na sv. Jana Křtitele). Měly by jít ze všech stran pohodlně propíchnout. Záleží na tom, jak je na tom příroda ten který rok. Recept dává prostor fantazii a chuťovým preferencím, použitý destilát by však měl mít aspoň 40 % alkoholu. Nezralé ořechy se ale nezpracovávají jen u nás. Třeba v Anglii je nakládají naslano. V receptu dole najdete pro zajímavost v původním znění návod na pikantní omáčku, podle názvu též inspirovanou britskou kuchyní, z Ilustrovaného slovníku umění kuchařského z přelomu 19. a 20. století.

Historický recept s nezralými ořechy

Catchup ořechový dělá se z ořechů zelených, když ještě jehlou snadno je lze propíchnouti (v druhé půli července); otřené ořechy utlučou se v hmoždíři a šťáva z nich se vylisuje i nechá sednouti. Čistá šťáva se sleje, svaří a odpění. Na 2 litry této šťávy přidá se 375 g sardelí i s kůstkami, 375 g šalotek, 10–12 g hřebíčku, 10 g květu (muškátového – pozn. red.), 12 g pepře v zrnkách a půl spárku česneku. Vše vaří se, až sardele jsou rozvařeny, a nechá pak vychladnouti. Omáčka sleje se pak do lahví a koření se do nich přiměřeně rozdělí. Dobře zazátkovaný a zapečetěný drží se tento catchup velmi dlouho a počne se používati teprve po několikatýdenním uležení.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Brusinkový likér

Rybízový sirup

Přidat komentář