Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pálivá chilli omáčka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.8/5 Počet hodnocení: 13
Do 45 minut Snadné Na cca 375 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 630 kcal
Bílkoviny 13 g
Sacharidy 89 g
Tuky 22 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vyrobte si domácí chilli pálivou omáčku, která se hodí k pečeným masům. Recept je velmi jednoduchý a tady je ten náš, osvědčený. Při práci s chilli papričkami, zvláště ve větším množství, buďte opatrní. Kapsaicin, zodpovědný za jejich palčivou chuť, totiž dovede tělo potrápit. Není proto od věci vzít si na papričky gumové rukavice a také pořádně větrat v kuchyni, když je opékáte.

Suroviny

česnek 4 stroužky
rozpůlené a oloupané
bazalka 1 ČL
nasekaná
oregano 1 ČL
čerstvé, nasekané
celerové semínko ¼ ČL
nebo adžvanu
sůl a pepř
jablečný ocet 250 ml
nebo bílý vinný, případně naředěný kvasný ocet (5% kyselina octová)

Postup

1

Rozpalte gril v troubě a mřížku umístěte do polohy, která odpovídá přibližně 15 cm pod zdrojem žáru.

2

Na pečicí plech vyskládejte chilli papričky a opékejte je (podle potřeby obracejte), až začnou slupky puchýřovatět a černat. Mělo by to trvat 2–3 minuty z každé strany. Pak papričky nasypte do mísy, zakryjte plastovou fólií a nechte 10 minut chladnout.

3

Potom papričky zbavte stopek a slupek – když nějaká slupička zůstane, nic se neděje. Semínka ponechte s dužinou.

4

Do mixéru dejte nachystané papričky, česnek, bazalku, oregano, celerové semínko a pořádnou špetku soli plus 1/2 lžičky pepře.

5

Za chodu motoru pomalu vlévejte ocet příslušným otvorem ve víku mixéru a rozmixujte, jak je vám libo (nahrubo, nebo naopak co nejvíc dohladka). Chcete-li mít chilli omáčku dokonale hladkou, propasírujte ji přes husté sítko.

6

Podle chuti dosolte. Rozdělte do skleniček. V chladničce vydrží nejméně měsíc.

CHILLI MAJONÉZA

PŘÍPRAVA 5 MINUT ■ NA CCA 250 ml ■ VELMI SNADNÉ

Najemno nastrouhejte kůru z 1 limety. V misce vyšlehejte ručním elektrickým šlehačem do pěny 3 žloutky, 1 lžíci limetové šťávy a 1 lžičku mořské soli. Za chodu přístroje přilévejte nejprve skoro po kapkách, pak tenkým pramínkem 250 ml olivového oleje s méně výraznou chutí nebo rostlinného oleje neutrální chuti. Šlehejte dohusta a dokrémova. Dolaďte chilli omáčkou a limetovou kůrou podle chuti.

NĚCO NAVÍC
Domácí chilli omáčkou můžete zostřit také hamburgery, barbecue omáčku, koktejl Bloody Mary či rýži v cajunském nebo v asijském stylu. 

PRAVIDLA KONZERVÁRNY
Aby měly zavařené produkty dlouhou trvanlivost, je nutné dbát při konzervování na kvalitu surovin, čistotu a dodržování předepsaných postupů. Na co se soustředit?

  • ČISTÉ SKLO I VÍČKA. Troubu předehřejte na 140/120 °C. Sklenice umyjte v horké vodě se saponátem a pak důkladně opláchněte (můžete je také umýt v myčce). Poté je postavte na plech, vložte do trouby, vypněte ji a nechte zcela vychladnout. Víčka vyvařte v horké vodě a pak nechte úplně oschnout.
  • VOLBA SKLENIC. Při výběru sklenic či jiných nádob berte v potaz způsob využití i tekutost či pevnost obsahu. Například kečup můžete dát i do lahví se širším hrdlem, na džemy nebo chilli omáčku, které je vhodné nabírat lžičkou, volte klasické sklenice, nejlépe se šroubovacími víčky, jež se snadno uzavírají. 
  • SPRÁVNÁ TEPLOTA. Postupujte podle rad v receptech nebo v návodech ke skleničkám. Obecně platí, že sklenice určené k zavaření se plní co nejteplejší hmotou, proto je dobré postavit je při plnění na poskládanou mokrou utěrku, která pomáhá vyrovnávat teploty (případně je ohřát). Nádoby určené k uchovávání v chladničce či mrazáku plňte naopak hmotou zchladlou.
  • ŽELÍROVACÍ TEST. U džemů a marmelád je dobré vyzkoušet, zda už želírují, tj. samovolně tuhnou: Do mrazáku nachystejte malé porcelánové talířky. Potom na ně kápněte svařenou hmotu, chvilku počkejte a pak vrstvu projeďte prstem. Když zůstane zvrásněná a prst v ní zanechá trvalou stopu, je hotovo. V opačném případě ještě chvilku vařte či přidejte pektin. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/8

Apetit magazín

AD
Velikonoce z porcelánu

Velikonoce z porcelánu

Jaro je již od nepaměti symbolem obnovy, nových začátků, probouzející se přírody. Přináší naději a víru v nové cykly, symbolizuje zrození. Den jarní rovnodennosti symbolicky znamená vítězství světla nad temnotou. Nejvýznamnějšími...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč