Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pálivá chilli omáčka

Při práci s chilli papričkami, zvláště ve větším množství, buďte opatrní. Kapsaicin, zodpovědný za jejich palčivou chuť, totiž dovede tělo potrápit. Není proto od věci vzít si na papričky gumové rukavice a také pořádně větrat v kuchyni, když je opékáte.

Vydání: 2015/8
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na cca 375 ml
Doba přípravy: Do 30 minut
PT5M
Opékání 0:05
Zavařenina

Ingredience

    • 550g podlouhlých červených chilli papriček
    • 4 střední stroužky česneku, rozpůlené a oloupané
    • po 1 lžičce nadrobno nasekané čerstvé bazalky a oregana
    • 1/4 lžičky mletého celerového semínka nebo adžvanu
    • vločková mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 250ml jablečného, bílého vinného nebo mírně naředěného obyčejného octa (5% kyseliny octové) 

Příprava jídla

1 Rozpalte gril v troubě a mřížku umístěte do polohy, která odpovídá přibližně 15cm pod zdrojem žáru. Na pečicí plech vyskládejte chilli papričky a opékejte je (podle potřeby obracejte), až začnou slupky puchýřovatět a černat. Mělo by to trvat 2–3 minuty z každé strany. Pak papričky nasypte do mísy, zakryjte plastovou fólií a nechte 10 minut chladnout.

2 Potom papričky zbavte stopek a slupek – když nějaká slupička zůstane, nic se neděje. Semínka ponechte s dužinou. Do mixéru dejte nachystané papričky, česnek, bazalku, oregano, celerové semínko a pořádnou špetku soli plus 1/2 lžičky pepře. Za chodu motoru pomalu vlévejte ocet příslušným otvorem ve víku mixéru a rozmixujte, jak je vám libo (nahrubo, nebo naopak co nejvíc dohladka). Chcete-li mít omáčku dokonale hladkou, protřete ji přes husté sítko. Podle chuti dosolte. Rozdělte do skleniček. V chladničce vydrží nejméně měsíc. 

 

CHILLI MAJONÉZA

PŘÍPRAVA 5 MINUT ■ NA CCA 250ml ■ VELMI SNADNÉ

Najemno nastrouhejte kůru z 1 limety. V misce vyšlehejte ručním elektrickým šlehačem dopěniva 3 žloutky, 1 lžíci limetové šťávy a 1 lžičku mořské soli. Za chodu přístroje přilévejte nejprve skoro po kapkách, pak tenkým pramínkem 250 ml olivového oleje s méně výraznou chutí nebo rostlinného oleje neutrální chuti. Šlehejte dohusta a dokrémova. Dolaďte chilli omáčkou a limetovou kůrou podle chuti.

NĚCO NAVÍC

Omáčkou můžete zostřit také hamburgery, barbecue omáčku, koktejl Bloody Mary či rýži v cajunském nebo v asijském stylu. 

 

PRAVIDLA KONZERVÁRNY

Aby měly zavařené produkty dlouhou trvanlivost, je nutné dbát při konzervování na kvalitu surovin, čistotu a dodržování předepsaných postupů. Na co se soustředit?

  • ČISTÉ SKLO I VÍČKA. Troubu předehřejte na 140/120°C. Sklenice umyjte v horké vodě se saponátem a pak důkladně opláchněte (můžete je také umýt v myčce). Poté je postavte na plech, vložte do trouby, vypněte ji a nechte zcela vychladnout. Víčka vyvařte v horké vodě a pak nechte úplně oschnout.
  • VOLBA SKLENIC. Při výběru sklenic či jiných nádob berte v potaz způsob využití i tekutost či pevnost obsahu. Například kečup můžete dát i do lahví se širším hrdlem, na džemy nebo chilli omáčku, které je vhodné nabírat lžičkou, volte klasické sklenice, nejlépe se šroubovacími víčky, jež se snadno uzavírají. 
  • SPRÁVNÁ TEPLOTA. Postupujte podle rad v receptech nebo v návodech ke skleničkám. Obecně platí, že sklenice určené k zavaření se plní co nejteplejší hmotou, proto je dobré postavit je při plnění na poskládanou mokrou utěrku, která pomáhá vyrovnávat teploty (případně je ohřát). Nádoby určené k uchovávání v chladničce či mrazáku plňte naopak hmotou zchladlou.
  • ŽELÍROVACÍ TEST. U džemů a marmelád je dobré vyzkoušet, zda už želírují, tj. samovolně tuhnou: Do mrazáku nachystejte malé porcelánové talířky. Potom na ně kápněte svařenou hmotu, chvilku počkejte a pak vrstvu projeďte prstem. Když zůstane zvrásněná a prst v ní zanechá trvalou stopu, je hotovo. V opačném případě ještě chvilku vařte či přidejte pektin. 
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Nakládané šalotky

Nakládané papriky

Jablečno-hruškové pyré s javorovým sirupem

Domácí kečup

Nakládejte, zavařujte!

Přidat komentář