Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Paneer - farmářský sýr

Popis receptu: 

Velice snadný domácí sýr pocházející z Indie. Spousta indických receptů obsahuje právě tento sýr. Je vhodný ke smažení nebo grilování kvůli své vysoké teplotě tání. Jedná se též o skvělou náhražku masa pro laktovegetariány. Nepotřebujete ŽÁDNÉ sýřidlo.

Autor: Lucie Mikesova
Hodnocení:
13 (hlasů)
Počet porcí: 400 g
Doba přípravy: Do 30 minut

Ingredience

    2 l plnotučného mléka

    2 - 3 citróny

    lístky koriandru (nemusí být)

Příprava jídla

Vymačkáme si šťávu z citrónů. Mléko přivedeme téměř k varu. Jakmile začne lehce probublávat, snížíme podním teplotu, aby nevystydlo a přilejeme trochu citrónové šťávy. Nyní započně chemická reakce, kdy se mléko začne srážet. Neustále míchejte a občas pomalu přilijte trochu citrónu. Správně vysrážené mléko poznáte tak, že vám na hladině plavou cucky a pod nimi můžete vidět nažloutlou čirou syrovátku. Jestliže je tekutina stále trochu bílá, přilijte citrón a nechte nadále srážet za stálého míchání a mírného ohřevu.

Jakmile je vysráženo, můžete okamžitě zcedit, ideálně přes plátno, utěrku či kapesník. Nyní můžete do zcezené směsi přimíchat nasekaný koriandr (není nutné). Směs opatrně vyždímejte zatočením plátna (vařečka se hodí jako skvělý pomocník).

Nyní je potřeba sýr vylisovat. Úhledně zabalte sýr do plátna (přehyby se do něj vliují) a vložte ho to síta, či cedníku. Ten pokud možno na nějaký hrnec, aby mohla tekutina odkapávat a zatižte sýr ideálně 10 kg (vhodné je litinové nádobí, obří hrnec plný vody nebo malá činka).

K sýření se též dá použít ocet, ale myslete na to, že ovlivní chuť sýra. Dále je možno přidat do mléka bílý jogurt nebo kysanou smetanu (navýší se tak objem výsledné hmoty), ale mějte vždy po ruce trochu citrónu nebo octa, kdyby kdyby se mléko dostatečně nevysráželo.

Nechte alespoń 2 hodiny lisovat. 

Sýr můžete v lednici uchovávat 3 dny, můžete ho klidně i zamrazit na později.

Sýr nemá sám o sobě skoro žádnou chuť. Pokud ho chcete jíst samotný, přidejte do něj před lisováním sůl nebo koření dle vlastní chuti. Používá se především jako přísada do indických pokrmů.

Komentáře

Obrazek uzivatele
Podle mě je to spíš tvaroh než sýr, ale musím uznat že chutný.

Přidat komentář