Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Panenka s perníkovou omáčkou
Panenka s perníkovou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Panenka s perníkovou omáčkou

4.1/5 Počet hodnocení: 42
Více než hodinu Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4343 kcal
Bílkoviny 268 g
Sacharidy 336 g
Tuky 148 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Perníkové koření se skvěle uplatní i v navinulé omáčce k masu. Se šťavnatou panenkou a fazolkami dokonale ladí.

Suroviny

v celku
pepř
čerstvě mletý
sůl
slunečnicový olej 5 PL
mrkev 2 ks
celer ¼ ks
petržel 1 ks
jalovec 1 ČL
kuličky
tymián 2 snítky
šalvěj 1 snítka
+ na ozdobení
špek 50 g
na kostičky
kůra z 1 malého pomeranče
švestková povidla 2 PL
sušené švestky 50 g
vývar hovězí 500 ml
suché
perník 2 PL
strouhaný
na dochucení
na dochucení
gnocchi bramborové
nebo bramborové šišky, k podávání
fazolky zelené
nebo brokolice, vařené v páře, k podávání

Postup

1

Panenku osolte a opepřete, potřete částí oleje a nechte odležet hodinu při pokojové teplotě.

2

Mrkev, celer, petržel a šalotku nakrájejte nahrubo. V kastrolu na 2 lžících oleje zahřívejte kuličky jalovce, až začnou praskat. Přidejte bylinky, slaninu a minutu opékejte. Pak vhoďte kořenovou zeleninu a šalotku a opékejte další 2 minuty.

3

Pomerančovou kůru nakrájejte na tenké nudličky a přidejte k zeleninovému základu. Pak vmíchejte protlak, sušené švestky, povidla a perníkové koření a opékejte za stálého míchání další 2 minuty. Zalijte vývarem a 500 ml červeného vína. Přiklopené duste asi 40 minut.

4

Na pánvi rozpalte zbytek oleje a panenku opečte ze všech stran dozlatova, aby se maso zatáhlo a všechna šťáva při vaření zůstala uvnitř. Asi 10 minut před koncem vaření přendejte maso i se šťávou do kastrolu se základem.

5

Když je maso hotové, vyjměte ho ze základu a uchovejte horké. Do kastrolu přidejte zbylé červené víno a nastrouhaný perník. Vařte společně 10 minut a pak omáčku propasírujte, případně povařte do zhoustnutí. Ochutnejte ji a dochuťte solí, pepřem, cukrem či citronovou šťávou. Podávejte s plátky panenky, gnocchi nebo šiškami a zeleninou. Nakonec ozdobte lístky šalvěje.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/12

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč