Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Panettone

Trochu jako vánočka, ale nadýchaná

Vydání: 2014/12
Autor:
Hodnocení:
12 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 panettone
Doba přípravy: Do 30 minut
PT50M
Pečení 0:50
Chléb a pečivo Italská

Ingredience

    • 2 lžičky vanilkového extraktu
    • 2 vejce + 5 žloutků, prošlehaných + 1 bílek na potření
    • 250 g másla + na vymazání
    • 100 g světlého třtinového cukru
    • strouhaná kůra z 1 biopomeranče + kůra z 1 velkého biocitronu
    • 4 lžíce plnotučného mléka, vlažného
    • 25 g čerstvého droždí
    • 500 g hladké mouky 00 + další na poprášení
    • špetka mořské soli
    • špetka čerstvě strouhaného muškátového oříšku
    • 80 g rozinek + 80 g sultánek, propláchnutých
    • 3 lžíce tmavého rumu
    • 100 g kvalitní směsi kandované citrusové kůry
    • cukrové zdobení nebo granulovaný cukr na posypání

Příprava jídla

1 Vmíchejte vanilkový extrakt do prošlehaných vajec a žloutků. Do velké mísy dejte nasekané změklé máslo a všechen třtinový cukr kromě 1 lžičky. Ručním šlehačem utřete do pěny, až směs zesvětlá a bude nadýchaná – trvá to asi 5 minut. Postupně po částech zašlehejte vaječnou směs (pokud se směs začne srážet, přidejte lžíci mouky). Pak zašlehejte strouhanou pomerančovou a citronovou kůru.

2 Vlažné mléko nalijte do hrnku, rozdrobte do něj droždí a přidejte odloženou lžičku cukru. Rozmíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Do velké mísy prosejte mouku, sůl a muškátový oříšek. Do středu udělejte důlek, vlijte do něj kvásek a rychle zamíchejte do mouky. Přidejte máslovo-žloutkovou směs a zapracujte do těsta. Vypracujte měkké lepkavé těsto.

3 Vyklopte těsto na pomoučněnou pracovní plochu a hněťte cca 10 minut, až bude hladké. Zformujte kouli, vložte ji do pomoučněné mísy a překryjte potravinářskou fólií. Na teplém místě nechte kynout zhruba 1 a 1/2 hodiny, až těsto zdvojnásobí objem.

4 Mezitím v malém kastrůlku zahřívejte rozinky a sultánky s rumem. Přiveďte těsně pod bod varu, promíchejte a vypněte. Během chladnutí nabobtnají.

5 Vykynuté těsto znovu vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a minutu propracovávejte. Pak zapracujte okapané rozinky, sultánky a kandovanou citrusovou kůru. Z těsta vyválejte kouli a umístěte ji do vymazané dortové formy o průměru 20 cm nebo do papírové formy na panettone (viz Tipy & triky vlevo). Volně zakryjte potravinářskou fólií a na teplém místě nechte další 2 hodiny kynout, až těsto ztrojnásobí objem.

6 Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Vykynuté panettone potřete bílkem a posypte cukrovým zdobením nebo granulovaným cukrem. Pokud nemáte formu na panettone, ale obyčejnou dortovou, obalte ji kolem dokola pruhem pečicího papíru tak, aby přesahoval asi o 15 cm hranu formy, a upevněte ho kuchyňským provázkem – zajistí, že těsto vyběhne směrem vzhůru, a ne do stran.

7 Formu postavte na plech a pečte 15 minut, pak ztlumte teplotu na 180/160 °C a pečte dalších 30–35 minut dozlatova, až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. (Pokud povrch zlátne příliš rychle, po 20 minutách panettone zakryjte alobalem.)

8 Upečené panettone nechte 5 minut chladnout ve formě a pak vyklopte (papírovou formu na panettone samozřejmě na bochánku ponechte).

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Anglický vánoční dort

Maďarská rybí polévka

Zelné pirožky

Vánoční poleno

Vánoční pečení v Čechách i ve světě

reklama

Přidat komentář